Agrárium, turizmus, pénzügyi befektetések
BECSÜLT VAGYON: 77 MILLIÁRD

Évek óta csendben működteti egyre inkább az agrárium felé forduló vállalatbirodalmát Leisztinger Tamás. Az ezredforduló tőzsdei fenegyereke fizikusnak tanult, majd az egyetemi évei alatt taxizásból is élő befektető 1997-ben szerezte meg az Eravis, majd néhány év alatt a valamikor szakszervezeti üdülőket működtető Hunguest szállodacégeket. Időközben az előbbi beolvadt a Hunguestbe, ami teljesen átalakította a portfólióját. A ma már 15 hazai és két külföldi (montenegrói és osztrák) szállodát üzemeltető Hunguest Hotels tavaly csaknem egymilliárdos nyereséget ért el, de sokak szerint az iparágon kívüli okok miatt leértékelődő magyar szállodaiparban jelenleg nem tervez akvizíciókat a tulajdonos.

Kép: Dömötör Csaba, Nagy Attila

A sajtóban az utóbbi időben egyre több hír jelent meg Leisztingernek a Köki bevásárlóközpont svájci illetőségű cégéhez fűződő állítólagos kapcsolatáról, ám ezeket a befektető sohasem erősítette meg hivatalosan. Így azt sem lehet tudni, hogy a Köki felszámolási eljárásának megindulása érinti-e Leisztinger vagyoni helyzetét. A híradások mindenestre a Köki ismeretlen beruházóinak teljes veszteségét 5−14 milliárd forint körüli összegre teszik.
Leisztinger inkább csak a magánszférája védelmében kerüli a nyilvánosságot, befektetéseinél rendszerint nem visel "álarcot". A Szolnok, Zala és kisebb részben Somogy megyében gazdálkodó mezőgazdasági cégek (közülük legjelentősebb az Alcsiszigeti Mezőgazdasági Zrt.) tavaly csaknem 30 ezer hektárnyi, zömmel államtól bérelt földön gazdálkodtak, méghozzá igen eredményesen. Profitjuk megközelítette a kétmilliárd forintot, amelynek jelentős részét a tulajdonos beruházásokra fordította. Leisztinger egyébként is szorosan kötődik a földhöz, Somogy megyében az ország legnagyobb területű bekerített magán vadasparkját tartja fenn, és nagyon büszke európai bölényállományára. A két bikából és öt tehénből álló csordában idén öt bölényborjú született.
Az erdő mellett a másik szenvedély a foci, és korántsem az utóbbi három év futballkonjunktúrája miatt. A szinte minden jelentősebb meccsen a lelátón szurkoló üzletember két éve vette meg a Diósgyőr többségi tulajdonrészét. Idén indul a stadion felújítása. A pénzügyi lehetőségek függvényében két év alatt 1-2,5 milliárd forintos költséggel újjávarázsolhatja a miskolci stadiont.

2002
30 milliárd forint
2003
35 milliárd forint
2004
37 milliárd forint
2005
37 milliárd forint
2006
50 milliárd forint
2007
70 milliárd forint
2008
81 milliárd forint
2009
69,5 milliárd forint
2010
80 milliárd forint
2011
85 milliárd forint
2012
81 milliárd forint