Ingatlanfejlesztés, befektetések, kereskedelem
BECSÜLT VAGYON: 83,5 MILLIÁRD

Veres Tibor abban hisz, hogy üzletet csak tisztességesen és magas szakmai színvonalon lehet és érdemes csinálni. Úgy tűnik, hogy ez a filozófia kifizetődik: a tulajdonában álló, a rendszerváltás után alapított Wallist és egyéb érdekeltségeit ma a legnagyobb magyar adózók között tartják számon. A három "pilléren" nyugvó cégcsoport az elhúzódó válság ellenére is megbízhatóan működik. A jelentős ingatlanfejlesztések a Wing Zrt.-hez, a beruházások megvalósítása pedig a felerészben birtokolt Market Zrt.-hez köthető. A Wing az elmúlt évben lezárta a közmédiumok óbudai gyártóbázisának éveken át húzódó ügyét - tavaly Az év európai középületének díját (European Property Awards 2012) is elnyerő MTVA székház 2012-ben került állami tulajdonba, a vételárat decemberben egyenlítették ki. Az ingatlanpiac hanyatlása és a magánbefektetők elmaradása miatt a nagy ügyletek egy része az államhoz köthető. Így vásárolta meg a kormányzat a pesti belváros egyik irodaházát. A korábban az Allianz biztosítótársaságnak otthont adó, építészeti nívódíjas fejlesztés szintén a Winghez kötődik.

Kép: Napi Gazdaság, Katona Vanda

Nem kelt el viszont az egykori postapalota. A Széll Kálmán (korábban Moszkva) tér felett magasodó impozáns épületre elkészültek a tervek, és az építési engedélyt is megkapták - várhatóan irodaépületté alakítják.
A korábbi évek plázaépítési láza láthatóan alábbhagyott, így tavaly csak néhány kisebb bevásárlóközpont épült az országban. Ezek egyike a Hegyvidék Bevásárlóközpont, amely Bel-Buda eddig ellátatlan területét "fedi le". A négymilliárd forintos beruházást és a szintén tavaly átadott City Logisztikai Központ épületeit egyaránt a Market Zrt. építette. A Wing 51 százalékos tulajdonában lévő építőipari cég tavaly is 50 milliárd forint árbevételt ért el. Utóbbi vállalkozás a magyar piac mellett távolabbra is tekint: hamarosan Oroszországban, Lipick városában kezdenek egy hatalmas sportcentrum építésébe. Évi tízmilliárd forintos árbevételt hoz a Wallis és a Strabag közös szolgáltató vállalkozása is: az irodaházak működtetésére és karbantartására létrehozott társaság a hazai szolgáltató cégek élmezőnyében található és évente növeli piaci részesedését.
A korábban csak műbőrgyártásáról ismert Graboplast tavaly 17 milliárdos forgalom mellett 850 milliós eredményt ért el. A termékstruktúra bővítésének és az újdonságok "bevetésének" köszönhetően olyan piacokat is meghódítottak, amelyekről korábban nem is álmodhattak. A steril kórházpadlókkal és a korszerű sportpályaborításokkal "bevették" Nyugat-Európa országait és az Egyesült Államokat is. Graboplast-borításokon zajlott a londoni világjátékok megnyitó ünnepsége, a show-műsorokra kifejlesztett parkettjeiket pedig megtalálni Las Vegas szállodáiban is.
Tevékenységük során cégei fokozottan ügyelnek a környezetvédelemre, de van olyan vállalat az érdekeltségei között, amely közvetlenül is ezzel foglalkozik: az elmúlt években az alternatívenergia-termelés is bekerült a cégcsoport portfóliójába. Az Alteo Nyrt. szélerőműparkokba is fektet. A cég további terjeszkedését kötvénykibocsátással és befektetőtárs felkutatásával tették lehetővé. Venturio néven létrehozott speciális vállalkozásuk 3,5 milliárd forintos kerettel kockázatitőke-befektetőként lép fel. A második Jeremie-pályázaton eredménnyel pályázó cég uniós pénzek felhasználásával száll be ígéretes fejlesztésekbe és vállalkozásokba.
A korábbi éveknél szerényebb eredményekkel zárt az autókereskedelmi üzletág. A csődbe ment svéd Saab helyett Mazda autók eladásával is foglalkoznak, ráadásul tavaly átvették két nálunk viszonylag ismeretlen autógyár, a Ssangyong és az Isuzu termékeinek kizárólagos importőri és forgalmazási feladatait.
Veres Tibor szerint a Wallis példája azt mutatja, hogy szigorú értékrend mentén, állandóan magas színvonalú munkával ma is lehet Magyarországon sikeres vállalkozásokat működtetni. Mindezt úgy, hogy az ember a szűkebb és szélesebb környezetet is támogatja, társadalmilag hasznos tevékenységet végez. Ehhez nagyon erős társadalmi felelősségvállalási és közösségépítési szemléletet vár el a cégeitől is: számos oktatási, kulturális, egészségügyi és sportprogramot támogat országszerte közvetlenül vagy a cégeken keresztül közvetett módon.

2002
25 milliárd forint
2003
30 milliárd forint
2004
30 milliárd forint
2005
34 milliárd forint
2006
40 milliárd forint
2007
51 milliárd forint
2008
61 milliárd forint
2009
64 milliárd forint
2010
68 milliárd forint
2011
73 milliárd forint
2012
79,5 milliárd forint