Bill Gates

A Microsoft alapítója eleinte ad hoc támogatott különböző szervezeteket, de 1994-ben létrehozta a William H. Gates Alapítványt, 2000-ben pedig a Bill és Melinda Gates Alapítványt. Az elmúlt években elsősorban az egészségügyre, a globális fejlődés előmozdítására koncentrálnak, de olyan új területek is bekerültek a prioritások közé, mint a fenntartható mezőgazdasági termelés, a gyermekbénulás elleni harc, védőoltások terjesztése, higiéniai szolgáltatások támogatása vagy a szegénység enyhítése pénzügyi szolgáltatásokkal. A napi munkával 2008-ban teljesen felhagyott, azóta csak a jótékonyságra koncentrál. Néhány évvel ezelőtt Warren Buffett-vel létrehozták a Giving Pledge nevű szervezetet, amely a legvagyonosabb amerikai családokat ösztönzi jótékonyságra. A mozgalomhoz csatlakozók vállalják, hogy életükben vagy haláluk után vagyonuk legalább felét felajánlják adományként.

Warren Buffett

Az üzletember hét évvel ezelőtt jelentette be, hogy húsz év alatt elajándékozza vagyonának nagy részét, mert nem hisz a dinasztikus vagyonban és véleménye szerint a tehetség az, ami igazán fontos. Az első emlékezetes lépése az volt, amikor 10 millió Berkshire Hathaway-részvényt adott a Bill és Melinda Gates Alapítványnak, a csomag akkoriban több mint 30 milliárd dollárt ért. Egyetlen kikötése mindössze az volt, hogy Bill vagy Melinda Gates-nek − akik egyébként igen jó barátai − személyesen kell részt vennie az alapítvány munkájában. A magánalapítványán keresztül pénzt kapott számos szervezet és nemrég elindította ösztöndíjprogramját is, amellyel hátrányos helyzetű, tehetséges diákok egyetemre jutását és tanulmányait támogatja. A Gates házaspárral együtt alapította a Giving Pledge nevű szervezetet. A filantróp legismertebb jótékonykodása az éves rendszerességgel megtartott árverés, az E-bay aukciós portálon egy közös ebédre lehet licitálni. A befektetési guru így eddig már több mint 13 millió dollárt a Glide Foundationnek, csak a legutóbbi ebédért egymillió dollárt fizettek.

Soros György

A magyar származású amerikai befektető 1979 óta gazdagítja az adakozók táborát. Eleinte a fokvárosi egyetem fekete diákjainak nyújtott ösztöndíjakat, miközben kelet-európai diákok külföldi tanulmányait is támogatta. A Közép-európai Egyetemet (CEU) 1991-ben hozta létre azzal a céllal, hogy segítse a politikai és gazdasági vezetők új generációjának képzését. Az egyetem jelenleg is igen népszerű, kurzusai az Egyesült Államokban és Magyarországon is akkreditáltak. A befektető húsz évvel ezelőtt alapította a Nyílt Társadalom Intézetet (Open Society Institute), amelynek legfontosabb feladata, hogy elősegítse a demokratizálódást a volt szovjet államokban és összefogja a korábban létrehozott alapítványok munkáját. Soros alapítványai révén támogatta a drogpolitika és a büntetés-végrehajtás reformját az Egyesült Államokban, oktatási és egészségügyi programot finanszíroz, de sokat tett a romák életkörülményeinek javítása, az emberi jogok érvényesítése és kirekesztettség megszüntetése érdekében is.

Gordon E. Moore

Az Intel egykori vezetője az ezredfordulón 6 milliárd dollár értékű részvényt adott a Gordon and Betty Moore Alapítványnak, hogy támogassa a tudományt, a környezetvédelmet és a kórházi nővérek taníttatását. Az utóbbit személyes élmény motiválta, felesége ugyanis egyszer rossz injekciót kapott egy ápolótól. Tíz évvel ezelőtt George W. Bushtól, az Egyesült Államok akkori elnökétől vehette át a Szabadság Medálját, amely az USA legnagyobb civil kitüntetése és előtte mindössze 11 ember kapta meg ezt az elismerést. A Fehér Ház indoklása szerint Moore több évtizedes emberbaráti munkásságát, többek között a dollármilliárdos nagyságrendű adománnyal alapított Gordon and Betty Moore Alapítvány létrehozását díjazták a medállal.

James (Jim) Stowers

James Stowers ugyan már 2000 óta nem szerepel a Forbes leggazdagabb 400 amerikait felvonultató listáján, de csupán azért, mert vagyona jelentős részét, csaknem kétmilliárd dollárt adományozott a rák és a cukorbetegség megelőzésének kutatására, illetve más orvosi célokra. A döntés mögött itt is személyes élmények húzódnak, ő és felesége is rákban szenvedtek, amelyből végül mindketten meggyógyultak, de azóta elkötelezett hívei a betegség elleni harcnak. A befektetési szakember persze már korábban is jótékonykodott, feleségével 1994-ben orvosi kutatóintézetet alapított, amelynek célja, hogy olyan innovatív projekteket végezzen és finanszírozzon, amelyek segítenek megakadályozni a betegségek kialakulását és jobb életminőséget biztosítanak az emberiségnek. A Stowers Institute for Medical Research szakemberei tavaly 22 önálló kutatási programot tudhattak a magukénak, jelenleg mintegy 550 munkatársa van, köztük 350 kutató, tudós és tudományos szakember.

 

Szerző: (Napi Gazdaság)