Gépkereskedelem, állattenyésztés
BECSÜLT VAGYON: 13,7 MILLIÁRD

Milyen furcsa, hogy a tavalyi 51 milliárdos árbevételt jónak kell tekinteni, miközben az Axiál 2008−2009-ben 57 milliárdos forgalmat bonyolított le − értékeli a társaság eredményeit Harsányi Zsolt. (Ehhez hozzátartozik, hogy a társaság a csúcsévnek számító 2009-ben ötmilliárdos, 2010-ben 2,7, 2011-ben 3,4 milliárdos üzemi eredményt ért el, saját tőkéje pedig meghaladja a 15 milliárd forintot.) A magyar piac vergődik − míg Lengyelországban tavaly 19 ezer, nálunk kétezer traktort adtak el, a Lengyelországban értékesített 1300 kombájnnal szemben nálunk kétszáz iránt volt kereslet. A magyarországi mezőgép-kereskedelem vezető cége, az Axiál tulajdonosa szerint mindenki messiásként várja a kormányzati géptámogatást, ugyanis 2009 óta nem volt átfogó géptámogatási program a hazai mezőgazdaságban. Ugyanakkor − hívja fel a figyelmet a gépforgalmazó cég tulajdonosa − más iparágakhoz képest a mezőgazdaság igenis kiszámítható jövőt jelent, amit jól bizonyít, hogy a hiteleket szűken mérő bankok is egyre inkább célpiacnak tekintik az agráriumot − persze a stabil uniós támogatások miatt.
A társaság a közelmúltban adta át zalaegerszegi telephelyét és még idén ezt két további követi − Szolnokon és Debrecenben −, sőt már megkezdődött a 15 egységből álló országos hálózat újabb két − a füzesabonyi és a kaposvári − telephelyének tervezése is. A kirendeltségeken az alkatrész-utánpótlás mellett szervizpontokat is kialakítanak. A telephelyhálózat egyfajta válasz is lehet az útdíj tervezett bevezetésére, amely több száz millió forint extra költséget jelent majd.

Kép: Napi Gazdaság, Kovács András

Az élet azt is megköveteli − miután ma már az ekékre is helyzetmeghatározót telepítenek a gyártók −, hogy a vásárlók munkatársai is elsajátíthassák az eszközök rendeltetésszerű használatát, ezért az Axiál oktatásokat is indít, valamint felvette a kapcsolatot az agáripari középiskolákkal, ahol több mint száz tanulónak segít a gyakorlati képzésben.
A határon túl sem rózsás a helyzet, az Axiál Romániában és Szlovákiában sem tud komoly eredményekről beszámolni, de őrzi piaci pozícióit. Ami igazán sikeres, az az állattenyésztés, különösen a hódmezővásárhelyi "hobbi" tehenészet, amely a hozamokat tekintve évről évre a legjobbak között van. A Hód-Mezőgazda Zrt. hibrid kukoricát is termel. Ebben a cégben a Harsányi családnak 1/3-os tulajdoni része van. A vállalkozás tavaly 1,7 milliárd forintos beruházással új sertéstelepet épített.

2005
3,0 milliárd forint
2006
4,0 milliárd forint
2007
7,3 milliárd forint
2008
8,8 milliárd forint
2009
8,8 milliárd forint
2010
9,4 milliárd forint
2011
9,7 milliárd forint
2012
10,5 milliárd forint