Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nő a nemesfémek jelentősége az öngondoskodásban is

Válságos helyzetekben automatikusan fordulunk az arany felé, de mára a magyar befektetők is felismerték: a hosszú távú vagyontervezésben is egyre fontosabb szerepet kapnak a nemesfémek.

Az arany árát két tényező mozgatta az elmúlt években: a spekuláció és a biztonságkeresés. A világválság kirobbanása óta az előbbi jelentősége csökkent, hiszen a pénzpiacoknak nagyobb a volatilitása, ám a biztonság ma is ugyanilyen fontos. Olyan pánikhelyzetekben, mint amilyen néhány éve a bankbezárások vagy legutóbb a számlák zárolásának rémhíre volt, természetes, hogy megugrik az érdeklődés a nemesfémek iránt. Magyarországon azonban az ilyen kilengésektől függetlenül is stabilan nő a fizikai nemesfém-befektetés jelentősége.

Nyugdíj nemesfémből

Mára az átlagember szótárába is bekerült az arany − mutat rá Varga Zoltán, az Arteus Capital Holding Zrt. vezérigazgatója. − Általában normál konjunktúra idején a befektetések tíz, válságban 25 százalékát érdemes fizikai aranyban tartani. Ettől még messze vagyunk Magyarországon, de az fontos előrelépés, hogy már nem arról kell beszélnünk, hogy mi is ez, hanem, hogy miért érdemes ezt választani − teszi hozzá a szakember.

A több mint ötezer ügyfelével idehaza piacvezetőnek számító Arteus Capitalnél úgy tapasztalják, hogy egyre inkább nő a kisbefektetők aránya. Ma már nem csak azok a partnerek vannak jelen, akik időnként nagy tételben vásárolnak vagy adnak el aranyat. Egyre szélesebb az a középréteg is, amelyik a nyugdíját félti, és öngondoskodási céllal mondjuk havonta ötven eurót takarít meg fizikai aranyban. Merthogy a nemesfémpiac fontosabb szereplői már túlléptek az egyszerű kereskedői szerepen és a vagyonmenedzsment, az öngondoskodás felé nyitnak.

Vagyonmenedzsment

Venni és eladni nem olyan bonyolult dolog a XXI. században, ám komplex szolgáltatást és biztonságot nyújtani már nem ilyen egyszerű − figyelmeztet Varga Zoltán.

Mert bár a fizikai arany valóban a függetlenséget és a biztonságot garantálja, de a mai világban jobb, ha nem otthon tartja az ember, hanem mondjuk Ausztriában, zárt páncélteremben. Lehetőleg olyan online támogatással, amellyel a világon bárhol kézpénzre válthatja a megtakarítást, sőt ha szeretné, néhány nap alatt magához a nemesfémhez is hozzájuthat.

Az ilyen szolgáltatások megbízható működéséhez persze kiterjedt hálózat, folyamatosan képzett munkatársi kör, CRM-rendszer, ügyfélszolgálat és különleges szoftverháttér szükséges − amivel idehaza csak nagyon kevesek rendelkeznek. Nem véletlen, hogy bár az aranybefektetés  népszerűvé válásával sorra nyílnak kis kereskedő cégek, ezek általában nem hosszú életűek.

Merthogy természetesen az arany ára sem állandó...

Most érdemes vásárolni

Tavaly nyáron az egekben szárnyalt, majd beszakadt az arany ára, ennek következtében még ma is kicsit lejjebb korrigált a kelleténél. Vagyis most vásárolni érdemes − tanácsolja az Arteus Capital Holding Zrt. vezérigazgatója.

Hogy most miért alacsonyabb az arany ára, azt az elemzők is csak találgatni tudják. Egyesek Kínában vagy Indiában keresik az okokat, mások úgy vélik, az Egyesült Államok jelenlegi gazdaságpolitikája tartja alacsonyan. Ugyanis miután tavaly több államban is hivatalos fizetőeszköz lett az arany, felszökött az ára, ami természetesen nem kedvezett a tőzsdének. Márpedig egy betegeskedő tőzsde semmiképpen nem jó kampányüzenet az elnökválasztások előtt.

Bármi is legyen az ok, az alacsony árat érdemes kihasználni. Az elmúlt évtized eredményeit átlagolva, mintegy húszszázalékos éves hozama volt az aranybefektetésnek. A tavalyi − az addig szárnyaláshoz képest visszafogottabb − év10-11 százalékot jelentett. Egész biztos, hogy van egy pár befektető az országban, aki szívesen elcserélné bármelyik gyenge évét erre az eredményre...