Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Halifa Haftár kijelentette, Olaszországot baráti országnak tartja, de a római parlament által szerdán megszavazott haditengerészeti misszió "engedély nélküli", éppen ezért külföldi beavatkozásnak számít. Az úgynevezett Líbiai Nemzeti Hadsereget vezető tábornok a lapnak megerősítette, hogy bármilyen ország hajója lép líbiai vizekre a "mi felhatalmazásunk" nélkül, "bombázni fogjuk".

Korábban a dubaji székhelyű al-Arabíja hírtelevízió jelentette, hogy Halifa Haftár kész megtámadni az olasz hadihajókat. Ezt az olasz kormány megalapozatlan információnak nevezte, Halifa Haftár azonban a Corrierének megismételte támadási szándékát - írja az MTI.

A napilap szerint a líbiai Bengázi városában székelő Haftár tábornok nem rendelkezik olyan hadihajókkal, amelyek az olasz egységeket meg tudnák támadni, légiereje azonban képes erre. (Orbánt és szövetségeseit támadja az osztrák kancellár.)

Az olasz fegyveres erők több mint félezer katonája szolgál azon a két hadihajón, amely technikai-logisztikai segítséget kíván nyújtani a líbiai parti őrségnek az embercsempészet megakadályozásában, illetve a migrációs hullám megfékezésében. Az egyik olasz hajó, a Comandante Borsini már líbiai vizekre lépett. Az olasz kormány hangsúlyozta, hogy olasz haditengerészet közreműködését az ENSZ által elismert líbiai nemzeti egységkormányt vezető Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök levélben kérte Rómától. Az olasz védelmi miniszter azt mondta, az olasz hadiegységeknek joga van az önvédelemhez, vagyis ha tüzet nyitnak rájuk, válaszolhatnak.

Líbiában két párhuzamos kormányzat küzd az ország minél nagyobb részének ellenőrzéséért. Az ország nyugati részét a nemzetközileg elismert nemzeti egységkormánynak nevezett kabinet irányítja Tripoliból, Líbia keleti részén viszont egy el nem ismert "kormányzat" gyakorolja a hatalmat, melynek meghatározó alakja a 73 éves Haftár tábornok.

Ezzel egy időben két szicíliai halászhajót támadás ért a Tunézia és Líbia közötti nemzetközi tengerszakaszon. A halászhajók segítségére az olasz légvédelem sietett, és ez eltávolította a támadó hajókat, amelyeknek nemzetiségét még nem közölték az olasz hatóságok.