Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az adóparadicsomokban bejegyzett cseh vállalkozások a csehországi cégek 3,1 százalékát teszik ki. Alaptőkéjük 417 milliárd korona. Éves szinten mindkét mutató mérsékelten csökkent.

Az újonnan az adóparadicsomokba távozó cseh cégek közül 2015-ben a legtöbb, 59, a Seychelles-szigeteken jegyeztette be magát, Cipruson 54, míg Máltán 46 cég.

A legnagyobb az érdeklődés azon országok iránt, amelyek gyakorlatilag teljes névtelenséget garantálnak. Az adóparadicsomokban bejegyzett cseh cégek elsősorban ingatlanközvetítéssel és általában kereskedelemmel foglalkoznak.

Csehországi cégek közül a legtöbb továbbra is Hollandiában (4194), az Egyesült Államokban (2990), Cipruson (2151) és Luxemburgban (1068) van bejegyezve.

A közölt adatok csak a jéghegy csúcsát jelentik, a valóságban jóval több vállalkozás használja ki az adóparadicsomok nyújtotta előnyöket. A Bisnode statisztikájában ugyanis csak azok az adóparadicsomokban bejegyzett cégek jelennek meg, amelyek közvetlen kapcsolatban vannak a csehországi cégekkel. Amennyiben a vállalkozók, a tulajdonosok egy más céget is közbeiktatnak, azt ez a statisztika nem mutatja ki.