A felügyeleti díj mértéke valamennyi fizetésre kötelezett (mezőgazdasági termelő, élelmiszer feldolgozó, vendéglátó és kereskedő) esetében 0,1 százalék az árbevétel alapján, így megszűnik a hatálybalépést követően a kereskedőkre korábban kiszabott sávos rendszer (kizárólag a mezőgazdasági őstermelő nem kötelezettje a díjfizetésnek), - megszűnik egyidejűleg az adómentesség, mely az 500 millió forintnál kisebb árbevételű kereskedelmi vállalkozások számára jelentett könnyítést.

Mennyit is kell akkor fizetni?

A legfontosabb, hogy valamennyi kereskedelmi vállalkozásnak, akikre - méretüktől függetlenül - a felfüggesztett sávos rendszer vonatkozott, visszamenőleg 2015-re is ki kell fizetnie a felügyeleti díjat a módosított szabályozás alapján. A kereskedelmi és vendéglátó mikrovállalkozások, valamint kisvállalkozások választhatnak, hogy az egy ezrelék, vagy átalány alapján fizetik a díjat. A mikrovállalkozások esetében 20 ezer forint, a kisvállalkozások esetében pedig 700 ezer forint az éves átalány. Az ötszáz millió forintos adómentes sáv a mikrovállalkozásokat érintheti - akiknél egyidejűleg a foglalkoztatotti létszám 10 főnél kevesebb és az éves nettó árbevétel legfeljebb 2 millió euró, azaz kerekítve 600 millió forint.

Bevallás is kell, de lesz-e rá idő?

Az Országgyűlés döntése alapján a törvény a kihirdetését követő 31. napon lép hatályba. Ez, ha a törvénymódosítás a november 23-i Magyar Közlönyben megjelenne, éppen december 24-re esne, más esetben későbbi napokra. A friss törvénymódosítás rendelkezik arról, miképpen kell bevallást, vagy helyesbítő bevallást készíteniük a korábbi felfüggesztéssel érintett kereskedelmi vállalkozásoknak a 2015-ben esedékes fizetési kötelezettségről. A felügyeleti díj bevallásához ügyfélkapus regisztráció szükséges, így ha valaki ilyennel nem rendelkezik, a törvény hatálybalépését követően nem sok ideje marad ezt elintézni. A bevallási nyomtatvány a NÉBIH honlapján keresztül tölthető ki.

A törvény alapján a kereskedelmi vállalkozásoknak legkésőbb december 31-ig kell a bevallásaikat megküldeni a Nemzeti Élelmiszerlánc-felügyeleti Hivatalnak, vagy pontosítani a korábbit. Pontosítani nem csak az új, az 500 millió forintnál kisebb árbevételű adózóknak kell, hanem azoknak is, akik korábban a sávos rendszer alapján esetleg az egy ezreléktől eltérő, nagyobb kulcs szerint bevallást benyújtottak.