Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Országos Érdekegyeztető Tanácsot felváltó Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsról szóló törvényt benyújtotta a kormány, s abban a tanács szervezésén túl egyéb meglepő dolgok is szerepelnek.

Összességében kijelenthető: az új tanács leginkább egy gittegylet lesz, ahol mindenki helyet kap - munkaadók, munkavállalók, kamarák, civilek, egyházak - kivéve a kormányt, amely csak meghívottként jelenik majd meg. A tanács javaslatokat, ajánlásokat megfogalmazhat ugyan, ám - mivel annak nem lesz tagja a kormány - ennek semmi jelentősége nem lesz. Az ajánlásokat a kormánynak nem kell majd figyelembe vennie.

S hogy még egyértelműbb legyen a gittegyleti státusz, a javaslat szerint a kormányrendeletben határozhatná meg a minimálbér és a bérminimum mértékét. Korábban ebben végül mindig kompromisszum született a kormány, a munkaadók és a munkavállalók között, ám erre a jövőben nem lesz szükség. A szakszerveztek szerint ez azt jelenti majd, hogy a bérkommandókra még inkább szükség lesz, hiszen a munkaadók megkérdezése nélkül akar majd a kormány rájuk erőszakolni tetszőleges mértékű béremelést.

A tárgyalások a kormány szempontjából roppant kényelmesek lesznek, hiszen az adójóváírás kivetezését például egy rendelet útján egyszerűen a munkaadókkal akarják majd kompenzáltatni. Kérdés, ki tudja és ki akarja majd ezt kigazdálkodni. A legrosszabb forgatókönyv szerint akár cégek sora mehet tönkre a teljesíthetetlen követelések miatt. Vagy nem hajták végre az emelést, így a munkavállalók fizetnek majd meg mindenért.