Az országgyűlés hétfő este fogadta el az adótörvényeket, ezek részeként januártól a jelenlegi 30 százalékról a bevétel 37 százalékára emelkedik az egyszerűsített vállalkozói adó mértéke. Változatlan bevételi tömeggel számolva ez jövőre 40 milliárd forintnyi plusz költségvetési bevétellel járna - ám az érintet vállalkozások jelentős többsége vagy felhagy a vállalkozással, vagy visszatér a hagyományos adózói körbe, így reálisan mintegy 25-30 milliárd fontos eva-növekménnyel lehet számolni 2012-ben az eredeti tervekhez képest.

A fideszes képviselők azonnal ráugrottak a nem várt pénzekre, és azt el is költenék, legalább is ilyen értelmű módosító javaslatokat nyújtottak be a 2012-es költségvetési törvényhez. A gazdasági bizottság keddi ülésén kiderült, hogy a mintegy 25,1 milliárd forint adóemelésből származó eddig nem tervezett bevétel elköltésére bólintott rá - vagyis gyakorlatilag a teljes eva-növekményt elköltik a kormánypárti képviselők.

A kormány áldásával Lázár János 11,6 milliárd forintból indítaná el a kormány bírósági reformját. E pénzből emelik a bírói illetménylapot, az ügyészi fizetéseket. A támogatásból 20 új ügyészi és 380 új bírósági állás is létesülhet, megkezdik a Pest Megyei Bíróság épületének rekonstrukcióját, illetve Pesti Központi Kerületi Bíróságról (PKKB) kerületek leválasztásával új kerületi bíróságot alapítanak, így csökkentve a legleterheltebb bíróság, a PKKB ügyterheit.

A kormány áldását adta a Bánki Erik fideszes képviselő által favorizált hét milliárd forintos stadionépítési programra is. E pénzből kezdenék meg a puskás Ferenc (ex-nép) Stadion bontását és újraépítési munkálatait, illetve a Fradi pálya építését. A kormány szintén áldását adta az eva -bevételekből az Erkel Színház 1,5 milliárdos felújítására, illetve a vasúti hidak 4,1 milliárd forintos felújítási programjára.

A módosító javaslatokról a parlament a jövő hét első napjaiban - várhatóan kedden - dönt majd. Ekkor döntés születik a 2012-es költségvetés fő számairól - így a hiány mértékéről is. A vitából hátralévő három hétben már csak olyan indítványokat tárgyalhat a ház, amelyek nem érintik a költségvetés fő számait.