Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több mint 178,5 milliárd forint adókülönbözetet tárt fel, amelyet nagyjából 60 milliárd forintos adó-, illetve 118 millió forintos mulasztási bírsággal fejelt meg a 2007 óta lezárt csaknem húszezer vagyonosodási vizsgálat során az adóhatóság.

Jelenleg 315 ellenőrzés zajlik - tudta meg a lap a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV). Ha ezek ugyanolyan arányban zárulnak adóhiány megállapításával, mint az eddigiek, nem sok jóra számíthatnak az érintettek: az idén eddig a vagyonosodási vizsgálat alá vont magánszemélyeknél kiemelkedően nagy, 87 százalékban állapítottak meg adóhiányt, de az utóbbi években mindig közelítette vagy meghaladta a 80 százalékot ez az arány.

Az indított vizsgálatok száma az utóbbi években radikálisan csökkent ugyan - hét évvel ezelőtt még majdnem 11 ezer, 2010 óta évente már csak nagyjából kétezer magánszemélynél vizsgálódott -, mégis jobb találati aránnyal dolgozik az adóhatóság. Ennek köszönhetően, bár kisebbet markolt, nagyobbat fogott az NAV, és így 2007 óta csaknem négyszeresére, 5,5-ről csaknem 20 millió forintra nőtt az egy megállapításra jutó nettó adókülönbözet összege.

Vagyongyarapodási vizsgálat szinte bárki ellen indulhat, akiről alappal feltételezhető, hogy bevallott jövedelme nincs arányban vagyongyarapodásával, vagy az életvitelre fordított kiadásával. Elsősorban ugyan vállalkozások tagjai számíthatnak erre, akik nagyobb összeget vesznek fel a bankszámlájukról, esetleg cégük csőd-, vagy felszámolási eljárás alatt áll, de a vélhetően jelentős jövedelmeket eltitkoló magánszemélyek ellen is indulnak eljárások, akiket a NAV korábbi tájékoztatása szerint sok esetben volt cég-, vagy éppen házastársuk ajánl az adóhatóság figyelmébe - írta a Világgazdaság.