Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága és a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetsége. A dokumentumot dr. Minya Mihály pénzügyőr ezredes, regionális főigazgató és Kardos Pál Elnök írta alá - közölte a NAV.

A kiadott közlemény szerint a megállapodás elsődleges célja: a szervezetek tevékenységének összehangolása a megelőzés érdekében, a feketegazdaság elleni hatékony küzdelemért. A hulladékgazdálkodáshoz kötődő közigazgatási, vám-, jövedéki, fémkereskedelmi tevékenységek, továbbá szabálysértések (bűncselekmények) felderítése és megakadályozása. A megállapodás tartalmazza a dohánytermékek értékesítését a "Trafiktörvény" értelmében július 1-je után jogsértő módon engedéllyel nem rendelkező gazdálkodókkal szemben történő határozott fellépést.

A szervezetek az együttműködés során különös hangsúlyt fektetnek a külföldi forgalmi rendszámú gépjárművek ellenőrzésére valamint a hamis termékek, a jövedéki termékek - különös tekintettel az adójegy nélküli dohánytermékek - illegális értékesítésének megakadályozására. Az ellenőrzések során az NAV pénzügyőrei vizsgálják ásványolajtermékek tárolására, szállítására alkalmas mobil tartályokat (IBC tartályok) és tartálykocsikat, valamint a polgárőrök információ alapján illegális fémkereskedelemre utaló jelek alapján ellenőrzéseket végeznek.

A megállapodás keretében a két szervezet közös akciókat hajt végre, folyamatosan tájékoztatják egymást, és kölcsönösen lehetőséget biztosítanak a másik félnek szakmai ismereteik átadására valamint a közös munka során szerzett tapasztalatok kiértékelésére.