Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hírközlési szolgáltatókat tömörítő szervezet elnöke, Kövesi Gabriella az MTI-nek elmondta: a HÉT álláspontja szerint a lépés beruházásélénkítő hatású, és hozzá fog járulni a szélessávú fejlesztések felgyorsításához. A közműadó várható csökkentése így jó az iparágnak, a fogyasztóknak és ezáltal az államnak is - tette hozzá. Az egyesület a legjelentősebb magyarországi távközlési szolgáltatóknak, valamint azok szövetségeinek szervezete, tagja a Digi Kft., az Invitel Távközlési Zrt., a Magyar Telekom Nyrt., a Telenor Magyarország Zrt., a UPC Magyarország Kft., a Vodafone Magyarország Zrt., valamint a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség és a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség.

A parlamentnek csütörtökön benyújtott, 2016. évi adótörvény- javaslat szerint új nyomvonalon létesített közművezeték esetén csak az üzembe helyezést követő hatodik év első napjától kell közműadót fizetni, vagyis az ilyen vezeték után a létesítéstől számított 5 évig nem kell adózni, függetlenül a létesítés helyszínétől és a vezeték típusától.

A javaslat az új vezetéképítés mellett kedvezményezi a meglévő nyomvonalon végzett hírközlési hálózati fejlesztéseket is. Ha a fejlesztés a hálózat előfizetői szakaszán lehetővé teszi a legalább 100 megabit másodpercenkénti (Mbps) sebességű adatkapcsolatot, akkor az érintett vezetékszakaszra szintén vonatkozik 5 éven át az adókedvezmény.

A módosításokat a 2016. január 1. után használatba vett új közművezetékre, továbbá a 2016. január 1-jét követő hálózatfejlesztés eredményeként létrejött 100 Mbps sebességű hírközlési vezetékszakaszokra kell alkalmazni.

A nemrég jelentős szélessávú fejlesztéseket bejelentő Magyar Telekom az MTI megkeresésére szintén üdvözölte a kedvezményt, amely a társaság szerint hozzájárulhat a Digitális Magyarország programban megcélzott fejlesztési tervek teljesüléséhez.

A társaság azt tervezi, hogy felgyorsítja vezetékes hálózatfejlesztését, és több milliárd forintos beruházással összesen 2500 kilométer optikai kábelt épít ki országszerte. Ezzel 2015 végére a jelenlegi 1,8 millióról 2,2 millió háztartásra nő a vállalat nagysebességű vezetékes internet lefedettsége.