A tranzakciós, azaz sárgacsekk-adó, valamint a minisztériumok és önkormányzatok 40 milliárdos pénzbefagyasztása még nem lesz elég, hogy a költségvetési lyukat befoltozza, a gazdasági minisztérium ezért azt javasolja a kormánynak, hogy minden vezetékes és mobiltelefonálást, valamint internetforgalmat adóztasson meg - írja az Origo.hu.

A portál úgy tudja, Matolcsy tárcája 40-50 milliárd forintot is reális bevételnek tart a sarcból. Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen alapon és mekkora mértékben vethetik ki az adót, amelyet az áfához hasonlóan a szolgáltatók számláznának ki, szednének be, de a teher a felhasználókat sújtaná.

Az Origo úgy tudja, az elgondolásokat az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) megosztotta az Európai Bizottság küldöttségével is, amely hétfőn és kedden itt járt Budapesten. A bizottság arra kérte az NGM stábját, hogy részletes számításokkal támassza alá, hogy az egyes intézkedésekből remélt bevétel megalapozott - most ezen dolgozik a tárca. A konvergenciaprogram összetételét nagyban befolyásolja, hogy jövő hétfőn a bizottság elnöke, José Manuel Barroso mit mond Orbán Viktor kormányfőnek. Az ottani benyomásokat felhasználva fogadná el a kabinet szerdán a dokumentumot.

Az NGM és a távközlési szolgáltatók sem kommentálták egyelőre a hírportál értesülését, miszerint a tárca javasolja a kormánynak a vezetékes és mobiltelefonálás, valamint internethasználat megadóztatását.