Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Pankucsi Zoltán a napilap pénteki számában megjelent írás szerint jelezte: a kormányzat már dolgozik azon, hogy be lehessen kötni a cégek számlázórendszereit is az adóhivatalhoz. A helyettes államtitkár szerint a módszer lehetővé tenné a csalások legtöbbjének felszámolását. Szavaiból kiderült: az adózás rendjét meghatározó mostani jogszabályt január elsején egy másik váltja fel, az új törvény alapvető változásokat hoz majd. Az adóhivatal a jövőben éles különbséget tehet a kötelezettségeknek mindenkor időben és rendben eleget tevő adófizetők és a notórius mulasztók, a csalók között. Előbbi csoport kellő tájékoztatásra, előzékeny segítségre és megfelelő együttműködésre számíthat a hivatal részéről, az utóbbi kategóriákhoz tartozók viszont a mostaninál is szigorúbb fellépéssel kalkulálhatnak - közölte.

Felidézte azt is, hogy az adóhivatallal elektronikus kapcsolatban álló kasszák 2013 második felében jelentek meg a hazai vállalkozások pultjain, az átállás 2014 szeptemberére fejeződött be. Tavaly - az uniós eredményszemléletű adatok alapján - több mint háromszázmilliárd forinttal emelkedett a közkasszába forgalmi adó címén befolyt összeg, a növekmény legalább fele, 180-190 milliárd forint az online gépek használatának előírásából és ezzel a feketegazdaság visszaszorításából származhatott - mondta a Pankucsi Zoltán. A tisztulást idén tovább fokozhatja, hogy az év eleje óta üzemel a közúti áruszállítást ellenőrző rendszer, vagyis az ekáer.

A helyettes államtitkár az étel- és italautomaták piacáról szólva emlékeztetett: a készülékeket - a törvény előírása nyomán - az év elején be kellett jelenteni az adóhivatalhoz. Az adminisztráció következtében - szakmai becslés szerint - több ezer gép tűnt el a különféle intézmények, üzletek, munkahelyek folyosóiról, ennek oka nem egyszer az volt, hogy az adott berendezéseket addig feketén működtették, s az érintettek féltek a lebukástól. A következő lépés az lesz, hogy ezekbe a gépekbe is olyan egység kerül, amely összeköti az automatákat az adóhatóság adatbázisaival - közölte Pankucsi Zoltán.