Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A NAV csütörtöki közleménye szerint a - három dunántúli üzemben száz embert foglalkoztató - árnyékolástechnikai termékek és nyílászárók gyártásával és értékesítésével foglalkozó cég termékeit fele részben számla nélkül, feketén értékesítette.

A magánszemélyek egyáltalán nem, míg a gazdasági társaságoknak csak egy része kapott számlát, amivel a közlemény szerint a cég az áfafizetést akarta megspórolni. Az így szerzett illegális jövedelmet a tulajdonosok és az őket segítő személyek szétosztották egymás között.

A NAV kiemelte: a papír alapú megrendelőket és a teljesítési iratokat az üzemcsarnokok fűtésére használták, a számítógépeken tárolt adatokat évente törölték. A pénzügyi nyomozók az októberi akcióban 14 helyszínen tartottak házkutatást, bizonyítékokat foglaltak le és 28 embert tanúként kihallgattak.

"Két üzemben és egy családi háznál vették észre a nyomozók, hogy befűtöttek az eltitkolt bevételeket rögzítő megrendelőlapokkal, és további bizonyítékok is elégetésre vártak a kazánok mellett" - írták.

A közlemény arra is kitért, hogy az egyik lakásban kábítószer-gyanús anyagot is találtak, ezért ott a rendőrség, míg az üzemekben a bejelentés nélkül foglalkoztatottak miatt a munkaügyi ellenőrök intézkedtek.

Az okozott 850 millió forintos kár megtérülése érdekében a nyomozók zár alá vették a társaság tulajdonában lévő iparterületet és üzemcsarnokokat.