Nagyon rossz ötletnek tartják a Magyar Nemzetnek nyilatkozó szállásadók és érdekképviseletek, hogy az ifát ne utólag kelljen befizetni, hanem előre, majd szezon végén visszaigényelni a kihasználatlan éjszakák után járó összeget. Az idegenforgalmi adót ugyanis nem a szállásadó, hanem a vendég fizeti minden egyes éjszaka után. A szállásadón csak keresztülfolyik az összeg.

Schmidth Jenő, a TÖOSZ elnöke azért javasolta, hogy előre szedjék be a pénzt, mert az adót beszedő 830 település fele nem ellenőrzi megfelelően az adófizetést.

Fekete Mátyás, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének alelnöke szerint ha arra nincs kapacitásuk az önkormányzatoknak, hogy utólag beszedjék az adót, akkor arra sem lesz, hogy később utánanézzenek a visszaigénylések jogosságának. Szerinte a dolog nyitja nem a szigor, hanem a kölcsönös érdekeltség megteremtése. Ha az ifa a helyi turizmus fejlesztésébe folyik, akkor a szállásadók és a vendégek is érdekeltek lesznek annak megfizetésében. Többet lehetne költeni a térségi kedvezménykártyákra is, amelyekkel például ingyenes parkolást lehetne biztosítani bizonyos rendezvényeken.

A lap több szállásadóval és érdekképviselettel is beszélt, és mindenki rossznak tartja az ötletet.