Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Victor Ponta román kormányfő felszólította Daniel Constantin mezőgazdasági minisztert, jelölje meg a következő élelmiszer-csoportot, amelynek csökkenthetnék a forgalmi adóját. A sütőipari termékek áfáját tavaly szeptemberben vitték le 24-ről 9 százalékra - emlékeztetett a Mediafax. A húsipari vállalatok már többször kérték a hús és a húsipari termékek áfájának 24-ről 5 százalékra mérséklését, ami szerintük jelentősen csökkentené az adóelkerülést a szektorban.

A Romania Insider jelentette, hogy máris módosítanak egy az ez év elejével hatályba léptetett új adót, az úgynevezett különleges építmények ingatlanadóját. Ezt tulajdonképpen minden eddig meg nem adóztatott építményre kivetették, olyan sikeresen, hogy az év végéig 339 millió eurós plusz bevételt hozhat a költségvetésnek, a háromszorosát a kormány által tervezettnek.

A vállalatok által tulajdonolt minden építményt sújtó adó a raktáraktól a duzzasztógátakig, a fúrótornyoktól az ipari vasúti pályákig és az erőművekig azok értékének 1,5 százaléka volt - a vállalatok, nem utolsósorban a külföldi befektetők határozott tiltakozása és a túladóztatást mutató számadatok hatására a kormány az adót 1 százalékra szállítja le. Ponta emellett közölte, hogy a bevételt nem a központi költségvetés, hanem a helyi önkormányzatok kapják, hogy ebből fedezhessék beruházásaikat.