Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal átszervezett és összevont igazgatóságainak munkatársai csupán 183 milliárd forint be nem fizetett adót füleltek le az első negyedévben, ami jóval kevesebb a 2014-es 261 milliárd forintnál - tudta meg a Magyar Nemzet. A lap informátora szerint két évvel ezelőtt 57 ezer ellenőrzést végeztek, míg idén - az átszervezések következtében - ennél jóval kevesebbet.

Az elmúlt év nem lenne megfelelő összehasonlítási alap, mert a NAV az év elején az elektronikus áruforgalmi rendszer (ekáer) bevezetésével volt elfoglalva, s a próbaüzem alatt nem illett büntetni. Ugyanígy csökkenthette a  sajátos "bevételt", hogy az online pénztárgépeknél úgynevezett megelőző ellenőrzéseket tartottak.. Ennek ellenére 2015 január-márciusában 180 milliárd forint adóhiányt állapítottak meg az ellenőrök.

A napilap informátora szerint a közel kétezer fős leépítésnek az lett a következménye, hogy tíz százalékkal csökkent a revizorok száma a két évvel ezelőttihez képest. Emellett a kormánypártok döntése szerint január óta legfeljebb fél évit tarthatnak az adóellenőrzések. A NAV bevételeiből nagyon  hiányzik a vagyonosodási vizsgálatok megszüntetése miatt kiesett pénz. Ezekkel a vizsgálatokkal egyre több offshore céget tudott lehalászni a NAV.

Frissítés! NGM: imét valótlant állított a NAV-ról a Magyar Nemzet

A lap írásaiban rendszeresen valótlanságokat állít a költségvetés bevételeinek 94 százalékát biztosító Nemzeti Adó- és Vámhivatalról. A Magyar Nemzet mai "Szabad lehet a pálya az adócsalók előtt" című cikkében is valótlant állított - írta közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

"Az átszervezés következtében az ellenőrzés hatékonysága javult, a Magyar Nemzet állításával ellentétben a kockázatos adózókra fokuszáló ellenőrzési rendszer eredményessége az Európai Unióban is példaértékű. Az átalakítás sikerességét támasztja alá a bevételi statisztika is. Az idei első negyedévben - a tavalyi év azonos időszakához képest - 4,8 százalékkal több bevételre tett szert a NAV.

Szándékosan csúsztat az újságíró a fél évig tartó ellenőrzések eredménytelenségének lebegtetésével is. Hiszen a kockázatos adózók revíziója a tényállás teljes felderítéséig tart. Itt nem érvényes a 180 napos korlát, mint ahogy annál az adózónál se, aki szándékosan akadályozza az ellenőrzés időben történő befejezését.

Az államkassza 2015. évi pénzforgalmi adóbevételei az eredetileg tervezett költségvetési előirányzatot 550 milliárd forinttal haladták meg. Kétségtelen tény, hogy ebben - az egyre nagyobb számú tisztességes adófizető mellett - a NAV szerepe megkérdőjelezhetetlen. Sajnálatosnak tartjuk, hogy a Magyar Nemzet cikkeivel következetesen támadja az adóhivatalon keresztül az adómorált. Sorozatos csúsztatáson, téves jogszabály értelmezésen alapuló, rosszindulatú cikkei a tisztességes adózók befolyásolására alkalmasak" - írta a cikkre reagálva az NGM.