Véget ért a 2012-es költségvetés első részletes vitája, a parlament másfél hét múlva dönt az első körös módosító javaslatokról. (A költségvetés az egyetlen törvény, amelyet három olvasatban tárgyalnak a képviselők, az általános vitát nem egy, hanem két részletes vita követi.) A most benyújtott javaslatokat a bizottságok a jövő héten megtárgyalják és vélhetően maguk is további javaslatokkal bővítik a palettát, a javaslatokról másfél hét múlva dönt a parlament. A módosító javaslatok elfogadása után a parlament rögzíti a költségvetés fő számait − ezután már csak egy minisztériumi költségvetésen belül egy-egy átcsoportosításra lehet javaslatot tenni.

A legfontosabb javaslatcsomagban a fideszes képviselők 27,1 milliárd forinttal emelték meg az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) bevételi előirányzatát, miután a kormány az eva kulcsának 30-ról 37 százalékra való emelését javasolja. Így 2012-ben ebből az adónemből 206,2 milliárdos bevételt remél a kormány.

Bírósági reform 12 milliárdért

A kormánypárti képviselők azonnal el is költötték ezt a pénzt: a legnagyobb kiadási tétel a bíróságok és ügyészségek támogatásának 11,6 milliárd forinttal való emelése volt − amelyre Lázár János frakcióvezető tett javaslatot. E pénzből emelik a bírói illetményalapot, az ügyészi fizetéseket. A támogatásból 20 új ügyészi és 380 új bírósági állás is létesülhet, megkezdik a Pest Megyei Bíróság épületének rekonstrukcióját, illetve a Pesti Központi Kerületi Bíróságról kerületeket választanak le, így alapítva új kerületi bíróságot, csökkentve az ügyterhet. További hétmilliárdot költene a kormány az extra evabevételekből stadionépítésre. A pénzből a Puskás Ferenc (ex Nép-) Stadion és az FTC-pálya felújítását kezdenék meg. A benyújtott javaslatok szerint jutna pénz vasúti hidak és a budapesti Erkel Színház rekonstrukciójára.

Nő a belügyi illetmény

A tegnap benyújtott módosítók többségét is az ellenzék nyújtotta be, ám ezeknél minden bizonnyal jóval esélyesebb Lázár azon javaslata, amely a duplájára, 200 millióra emelné a Lakitelek Népfőiskola támogatását. A  Fidesz frakcióvezetője arra is javaslatot tett, hogy az Ipartestületek Országos Szövetsége kapjon 45 millió forintos költségvetési támogatást.

Rogán Antal nyújtotta be a kormány módosító indítványait: eszerint jövőre a belügyi fegyveres testületeknél a zászlósoknak és a tiszthelyetteseknek átmeneti jelleggel havi 14 ezer forint illetménykiegészítést fizetnek. Az ehhez szükséges 9 milliárd forintot a javaslat a rendőrök szolgálati nyugdíjából venné el. Rogán a most létrehozott Művészeti Akadémia támogatását egyről 1,5 milliárdra emelné, az ehhez szükséges forrásokat az evabevételek növelésével teremtené meg. Szintén e forrásból támogatnák a vasúti hidak felújítását 4,1 milliárd forintért.

Az ellenzék viccet csinált a részletes vitából

A szocialisták "eljátszották" a régi ellenzéki trükköt: elfogadásra teljesen esélytelen módosító javaslatokat nyújtottak be Miskolc felvirágoztatására, a megszorítások között például szerintük halaszthatatlan a miskolci panelek tűzjelző rendszerének kiépítése közpénzekből. Hasonlóan halaszthatatlan beruházás − Juhász Ferenc volt honvédelmi és Veres János volt pénzügyminiszter szerint − teniszpálya építése Tiszavasváriban vagy épp a gávavencsellői óvoda építése. A kormányoldalon is "próbálkoznak" a képviselők: a fideszes Bányai Gábor 150 millió forintos támogatást adna a Magyar-Turán Alapítványnak a hun−türk tudatú népek 2012-ben rendezendő közös gyűlésének támogatására.

Az evatöbblet felhasználása (milliárd forint)
Vasúti hidak felújítása4,1
Erkel Színház rekonstrukciója1,7
Magyar Turizmus Zrt. marketingkiadásaira2
Stadionfelújításra7
Bíróságok, ügyészségek fejlesztésére11,6
Egyéb célra
0,7
Összesen27,1
Forrás: módosító javaslatok, Napi Gazdaság-gyűjtés