A tavaly megszüntetett, eredetileg többek között épp a hálózatos áfacsalások felderítésére létrehozott Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Kiemelt Ügyek Igazgatóságának (KÜIG) revizorai 2010-ben például egy cukor-importőr kapcsolatain keresztül próbálták több millió kiló cukor útját felderíteni. A központosított ellenőrzésért felelős főigazgató azonban megtagadta a láncolat feltárásához szükséges ún. kapcsolódó vizsgálat lefolytatására az engedélyt - olvasható az atlatszo.hu-n.

A KÜIG revizorai 2010 nyarán kezdték ellenőrizni egy kft. előző évi áfabevallásait. Az ellenőrzés során derült ki, hogy a milliárdos forgalmú cég iratanyagának nagy része eltűnt. A társaságot az eljárásban képviselő korábbi ügyvezető a revizoroknak elmondta, hogy a vizsgált 2009-es év vonatkozásában csak a negyedik negyedévi iratokat tudja az adóhatóságnak átadni, az év első 9 hónapjában keletkezett dokumentumokról nem tud semmit. A rendelkezésre álló iratokból az viszont kitűnt, hogy a kft. 2009-ben százmilliós nagyságrendben importált kristálycukrot, és azt itthon értékesítette.

A KÜIG ezek után fordult az ellenőrzési főigazgatóhoz kapcsolódó vizsgálati kérelemmel a kft. állandó fuvarozó partnere ellenőrzése érdekében. A revizorok tehát egy erősen áfa-csalás gyanús láncot próbáltak felgöngyölíteni - ennek első lépéseként ellenőrizni kívánták a fuvarleveleket, hiszen - más iratok híján - csak ezekből lehetett volna megállapítani, honnan és kinek szállított (és szállított-e egyáltalán) a fuvarozó cukrot a kft. megrendelése alapján.

A portál szerint klasszikus láncolatos áfa-csalási történetnek tűnt az ügy, de a közreműködőket csak a fuvarlevelek vizsgálatával lehetne megtalálni. A főigazgató azonban a javaslatot nem továbbította a NAV elnökéhez - aki így erről vélhetőleg tudomást sem szerez -, hanem saját hatáskörében elutasította; figyelmen kívül hagyva a jogszabályi előírást, amely az ezzel kapcsolatos döntést a NAV elnökének kizárólagos jogkörébe utalja.

Az írás teljes terjedelmében itt olvasható.