"A pontos százalékos arány még nincs meghatározva, de amit láttam, az arra utal, hogy 40 százalék közelében lesz" - tette hozzá a ciprusi pénzügyminiszter.nA ciprusi kormány a 10 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomag fejében vállalta, hogy további 5,8 milliárd eurót saját erőből teremt elő, túlnyomórészt a 100 ezer eurót meghaladó bankbetétekre kivetett egyszeri adóval.

Szarrisz szerint a bankok több mint egy heti szünet után csütörtökön kinyitnak, és a nagymértékű betétkivonás megakadályozása céljából bevezetendő tökekorlátozásokat valószínűleg néhány héten belül fel lehet oldani. A tőkemozgást semmiképp sem fogják hónapokig vagy évekig korlátozni mint Izlandon, amelyen négy éve szintén végigsöpört a bankválság - mondta.

Szarrisz utalt rá, hogy a tőkemozgást valószínűleg "kétcsatornás rendszerben" korlátozzák, ahol a két legnagyobb bankra szigorúbb megkötések vonatkoznak. Közben a ciprusi rádió azt jelentette, hogy a különadó mértéke elleni tiltakozásul lemondott Andreasz Artemi, a Bank of Cyprus, az ország legnagyobb bankja elnöke.