Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Aki egy kérdőívet elég rövid határidővel nem küld vissza, akkor jóformán fejre is állhat, semmiképp nem bizonyíthatja be, hogy ténylegesen létezik és működik. A NAV-nak a fűnyíróelven működő törvény szerint kell eljárnia, ami alapján értelmetlen fellebbezni is. A törvény így pont a szándékával ellentétes hatást vált ki, külföldre vagy illegális működésre kényszerít rengeteg vállalatot, az értelmetlen károkozásról nem is beszélve. Most megpróbálják visszacsinálni - írja az Index.

Idén új szűrőeljárást kezdett el alkalmazni az adóhivatal a "céglovagok", a fiktív cégek kiszűrésére az ismét jelentősen átírt adótörvény alapján. Ennek egyik része volt a kockázatelemzési eljárás, ami gyakorlatilag abból állt, hogy a NAV megvizsgálta: a cég kockázatot jelenthet-e az államkasszára vagy sem. Ha úgy tűnt, hogy igen, egy Kockerd jelű kérdőívet küldött ki. Összesen 26 ezer vállalkozás kapott ilyen, gyorsan kitöltendő, a cég pénzügyi és személyi adatairól szóló kérdőívet.

Ezzel azonban számos probléma volt és van. Aki ugyanis nem küldte vissza a dokumentumot határidőre, annak egyszerűen törölték az adószámát, azaz gyakorlatilag megszüntették a céget. Vagyis egy postán kiküldött, néhány nap alatt kitöltendő és visszaküldendő kérdőív volt a szűrés fő eleme, ezen múlt, ki a fiktív cég, és ki nem - és aki annak bizonyult, az bezárhatta a boltot. A helyzet ennél súlyosabb is. Mert nemcsak ugrott a cége, az összes meglévő szerződése és a márkaneve, hanem öt évig feketelistára is került az ügyvezető, azaz ennyi ideig nem vezethet vagy birtokolhat többségi tulajdonosként céget.

Közben a kormánynak is sikerült 11 hónap alatt felismernie, hogy alaposan mellélőttek, Matolcsy külön kérésére hirtelen rohamléptekben tárgyalva már módosítanák a vonatkozó törvényt, jövőre már az első figyelmeztetés pénzbírság lesz (a NAV szerint egyébként elég komoly, több százezer forintos nagyságrendű díj), és csak utána törlik az adószámot. Azért is kell dolgozniuk most ilyen sürgősen, hogy visszamenőlegesen segíteni tudjanak azokon, akiknek eddig még nem törölték az adószámát, de jó úton vannak efelé.

Viszont a mostani visszakozás sem fogja boldogítani a maradékot, akik most öt évig legálisan csak külföldi cégként tevékenykedhetnek nálunk. Ráadásul a kormánynak is nehéz lesz eladnia, hogy pont azt magyar kis- és középvállalkozói réteget sújtották ilyen súlyosan értelmetlen szabállyal, akiket mellesleg a munkahelyteremtés és a növekedés motorjának szánnának.