Andy Vajna budapesti Las Vegas Casinóból kinövő hálózatához már öt kaszinó tartozik, négyezer négyzetméteren (a legnagyobb a Corvin-sétányon lévő 1200 négyzetméterrel), összesen 824 pénznyerő automatával - írja a Világgazdaság. A gazdasági tárca szerint idén 6,2 milliárd forintos játékadó-bevétel várható a Magyarországon működő nyolc (még Sopronban, Debrecenben és Nyíregyházán működik) kaszinó után. Mivel a játékadó az árbevétel 30 százaléka, ezért a teljes piac mintegy 20 milliárdra becsülhető. A soproni kaszinó még 2013-ban 1,9 milliárd forintos forgalommal zárt, míg a debreceni és a nyíregyházi kaszinók üzleti tervében 1,5 milliárd forint bevétel szerepel. Így a Világgazdaság által megkérdezett iparági szereplők becslése szerint Andy Vajna öt fővárosi kaszinójában mintegy 15 milliárd forint bevétel keletkezhet.

Mindez önbevalláson alapul, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ugyanis nem nagyon lát rá a játékgépekre. Egyrészt az automatákba már nem építették be az integrált ellenőrző készüléket, amely a működése során keletkező adatokat gyűjtené és rögzítené, másrészt szerveralapú összekötésről szó sincs. Így az állam az online pénztárgépek világában a kaszinók esetében sötétben tapogatózik a bevételek tekintetében - jegyzi meg a lap. Az ellenőrzés annyiból állhat, hogy egy meglepetésszerű razzia során a kamerák felvételei alapján vizsgálhatnák a forgalmat. Ilyenről azonban egyelőre nem hallani.

Sok a kedvezmény

A koncessziós díj leírható a játékadóból, az öt kaszinója után Andy Vajnának elvileg 1,9 milliárd forint koncessziós díjat kellene fizetni. A korábbi havi fix adózást (gépenként előbb 100 ezer, majd 500 ezer forint) pedig felváltotta a százalékos adózás, ami kevesebb, mint a havi félmillió forint. A nyerőgépeket még 2012 őszén tiltották be nemzetbiztonsági okokból, majd meghívásos pályázatok helyett úgynevezett megbízható játékszervezőknek osztotta ki a koncessziókat a gazdasági és a fejlesztési tárca. A gazdasági tárca által várt 6 milliárd forint játékadóbevétel amúgy a töredéke a tiltás előtti 30-40 milliárd forintos biztos állami bevételnek - emeli ki a Világgazdaság.