Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vegyesen alakultak a jövedéki adóbevételek 2014-ben - ez derül ki azokból a táblázatokból, amelyeket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal osztott meg a Napi.hu-val. A dohánytermékek esetében további, számottevő csökkenés következett be, az üzemanyagoknál pedig a forgalom élénkülése húzta fel a jövedékiadó-bevételeket. Az üzemanyagok esetében - a Napi.hu számításai szerint - kisebb mértékben ugyan, de az áfa-bevételek is nőhettek, ám az idei első negyedévre már pármilliárdos csökkenés valószínűsíthető.

Roskad a dohánypiac

A dohánytermékek után beszedett jövedéki adó az elmúlt évben is látványosan csökkent: a 2013. évi közel 10 százalékos mínuszt 7 százalékot meghaladó visszaesés követte, így 287,9 milliárd forintot kasszírozott a költségvetés. Egy év alatt közel 24, 2012-höz képest pedig nem egészen 57 milliárd forint esett ki.

Mindez nem kis részben a dohánykereskedelmi rendszer átalakításával magyarázható, de a folyamat - amit a legális kereslet csökkenése, átstrukturálódása, az illegális termékek térnyerése magyaráz - már korábban elindult, az árakat folyamatosan növelő jövedékiadó-emelésekkel párhuzamosan.

Az áremelkedés és a dohányárusító helyek számának csökkenése nyomán a feketepiac ugyanakkor erősödik: a GfK Hungária szerint immár a hazai fogyasztás 12 százalékát az illegális cigaretták fedezik. Seszták Miklós fejlesztési miniszter szerint ez az arány csak a korábbi évekhez képest rosszabb adat. A 2004-2005-ös mutatók ennél sokkal magasabbak voltak: 18,7, illetve 27,5 százalék, állami kiskereskedelmi monopólium nélkül. Kérdés, hogy az idei adóváltozások hogyan hatnak majd a 2015-ös bevételekre.

A szeszes italok és az üzemanyagok után befolyt jövedéki adók ugyanakkor bőven kompenzálták a dohánypiaci kiesést.

Az egyéb termékek - ide tartoznak alkoholtermékek, a sör, a bor, a pezsgő és a köztes alkoholtermék - után megfizetett jövedéki adó összege a 2013-asnál is nagyobb ütemben nőtt. A 2014-ben befolyt 94,7 milliárd forint közel 9 százalékkal, több mint 7,5 milliárd forinttal múlja felül az egy évvel korábbit.


Jövedékiadó-bevételek, 2014
TermékAdó (Mrd Ft)Éves vált. (%)
Dohánytermék287,9-7,6
Egyéb termék94,7+8,8
Üzemanyag536,4+7,6
Forrás: NAV

Többet tankoltunk, többet adóztunk

Meglátszik a jövedékiadó-bevételeken az üzemanyagfogyasztás emelkedése is. Ezen a soron a 2013-as kismértékű csökkenés után számottevő bővülésről számolt be a NAV: tavaly 536,4 milliárd forint folyt be a költségvetésbe, ami közel 8 százalékkal, nem egészen 38 milliárd forinttal több az egy évvel korábbinál. (A NAV december-novemberi adatokat közölt, ugyanis az adófizetési kötelezettség jellemzően a szabadforgalomba helyezést követő hónap 20-án esedékes.) Miután az üzemanyagok árában fix tételt képvisel a jövedéki adó (ez a benzin esetében nettó 120 forint/liter, a gázolajnál 110,35 forint/liter), a bevétel a forgalom csak a forgalom alakulásától függ, az árak mozgásától közvetlenül nem.

Az áfa-bevételek esetében más a helyzet, de mivel arról a NAV nem tudott tájékoztatást adni, hogy miként alakult tavaly az üzemanyagok után befizetett általános forgalmi adó, a Napi.hu saját becslést készített.

Az áresés csaphat oda az áfa-bevételeknek

Számításaink szerint - ennek részleteiről lásd a keretes írást a cikk végén - 2014-ben az üzemanyagok után beszedett áfa összege nagyjából 4 százalékkal, 15-20 milliárd forint közötti értékkel nőhetett.

Ha viszont csak 2014 utolsó negyedére igyekszünk üzemanyagáfa-bevételi becslést adni, más kép rajzolódik ki. A benzin esetében az árcsökkenés és a forgalomnövekedés hatása gyakorlatilag kiegyenlíthette egymást, míg a gázolajnál a kétszámjegyű piacbővülés hatása lehetett az erősebb, így ott nőhettek az áfa-bevételek.


2015 első negyedére viszont az valószínűsíthető, hogy - amennyiben nem indul el számottevően felfelé az üzemanyagok ára és a kereslet dinamikája sem változik érdemben - mind a benzin, mind a gázolaj után befolyó áfabevételek elmaradnak majd az egy évvel korábbitól néhány milliárd forinttal. A jövedékiadó-bevételek terén azonban stabil növekedés várható, hiszen az alacsonyabb árak minden bizonnyal tovább ösztönzik a fogyasztást.

Így számoltunk

A KSH-nál elérhetőek az éves üzemanyag átlagárak, a NAV és a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) adataiból pedig kiolvasható az eladások emelkedésének mértéke.A benzin és a gázolaj éves átlagára egyaránt 10 forinttal csökkent: ez a 95-ösnél 2,4 százalékos mínuszt és 408 forintos árat, a dízelnél 2,3 százalékos mérséklődést és 418 forintot eredményezett. Megjegyzendő, hogy az üzemanyagok ára az elmúlt év utolsó negyedében kezdett igazán esni. A decemberi átlagárak több mint 10 százalékos mínuszt mutattak, míg januárra - bár még nincs hivatalos KSH-adat - az MTI árváltozási hírei alapján - több mint 70 forintos, azaz 20 százalékot közelítő év/év árcsökkenés jön ki.A NAV szerint január-októberben a benzinpiac 3,4, a gázolajforgalom 7,1 százalékkal nőtt, a szövetség a kutakon rendre 2,9 és 8,9 százalékos többletet mért 2014-ben. (Amint arról beszámoltunk, az utolsó negyedév áresése méginkább felpörgette az eladásokat.) Mindezt összevetve az elmúlt év egészére 1,6 milliárd liter feletti benzin- és 3,5 milliárd liter feletti gázolaj-eladás becsülhető országosan.Ezt és az átlagárat alapul véve 450 milliárd forint feletti áfabevétel kalkulálható az üzemanyagok után 2014-re, ami közel 4 százalékos - húszmilliárd forintnál kevesebb - növekedést jelent 2013-hoz képest. Ehhez képest a jövedékiadó-bevételek több mint kétszer ekkora tempóval és mértékkel nőttek tavaly.