Társaságok átalakulása során elsősorban pénzügyi, jogi és strukturális kérdések merülnek fel, ugyanakkor számos adózási és kapcsolódó adminisztrációs kötelezettségre is oda kell figyelniük az érintett társaságoknak. Jelen jegyzet témáját a beolvadáskor felmerülő áfakötelezettség gyakorlati kérdései adják, melyekre nemcsak érdemes, de némely esetben meg is éri előre felkészülni: kinek, mikor, miről kell áfabevallást benyújtania, mi történik az adófolyószámlákkal.

Átalakulással soron kívüli bevallási kötelezettség keletkezik a havi vagy negyedéves elszámolású adónemek esetében, így áfában is. Az áfabevallást az átalakulást követő 30 napon belül kell megtennie annak, akire a számviteli törvény sajátos beszámolási kötelezettséget ír elő. Ilyen kötelezettség például beolvadás esetén a beolvadó és az átvevő társaságra is vonatkozik. A beolvadó társaságokat záró áfabevallási kötelezettség terheli a bevallással le nem fedett, néha csak pár napos időszakot illetően. A visszaigénylő pozícióban lévő társaság záró áfabevallásában kérheti a visszaigényelhető áfa kiutalását vagy a következő időszakra átvihető adót is vallhat. Ha a beolvadó nem kért kiutalást, a visszaigénylési jogosultság a jogutódnál továbbra is fennáll, mivel a beolvadó jogutódlással szűnik meg.

Ugyanakkor az adózás rendjéről szóló törvény és a számviteli törvény együttes olvasata alapján beolvadás esetén az átvevő társaságnak is sajátos beszámolókészítési és bevallási kötelezettsége van.

Mindez az átalakuló társaságok eltérő (fizető vagy visszaigénylő) áfapozíciója miatt a cash flow szempontjából is meggondolandó, hiszen a záró áfabevallásban bevallott, következő időszakra átvihető áfa feletti rendelkezési jog a jogutód átvevő társaságot illeti meg. Az így "örökölt" negatív áfakülönbözet összegét tehát az átvevő társaság visszaigényelheti vagy a fizetendő áfát csökkentő tételként veheti figyelembe.

Érdemes kitérni röviden arra, hogy a fent leírtak hogyan jelennek meg az átalakulók adófolyószámláin. Az átalakulók adófolyószámláján fennálló követeléseket és kötelezettségeket az adóhatóság automatikusan a jogutód társaság adófolyószámláján vezeti össze.

Amennyiben egy beolvadó társaság záró áfabevallása szerint negatív (azaz nem fizetendő) áfaegyenleggel olvad be és áfa-visszaigénylést választott, de a visszaigényelt összeg kiutalását nem kérte, akkor az adófolyószámlák összevezetésével az átvevő társaság adófolyószámláján a beolvadó társaság visszaigényelt áfája is rendelkezésére áll. Ha azonban a beolvadó nem jelölt kiutalás nélküli visszaigénylést, hanem következő időszakra átvitt áfát vallott be, akkor az átvevő társaság ezt az összeget előző időszakról áthozott áfakövetelésként szerepeltetheti bevallásában.

Ha a beolvadó társaság záró áfabevallása alapján fizető pozícióval olvad be, két esettel lehet számolni: vagy megfizeti az általános szabályok szerint az áfát és így nullás áfaegyenleggel olvad be, vagy nem egyenlíti ki áfaegyenlegét időben, és ekkor − szintén a fentiekben leírt jogutódlás révén − a fizetési kötelezettség (és késedelmi szankció) megjelenik az átvevő társaság összevezetett adófolyószámláján.

A beolvadás egyébként az áfabevallási gyakoriságban változást nem okoz, míg például egyesülésnél a jogutód társaság a gyakoribb bevallásra kötelezett összeolvadó társaság bevallási gyakoriságának megfelelően fog áfabevallási kötelezettségének eleget tenni. Továbbá, az átalakulás bármely formája esetén a jogutód társaságot az általános szabályok szerint érintheti később a gyakoribb áfabevallásra vonatkozó áttérési kötelezettség.

Az átalakulással járó sajátos bevallási kötelezettségek feltérképezésének, megtervezésének, időben végrehajtott teljesítésének áfafinanszírozási szempontból és a szankciók elkerülése érdekében is érdemes kellő figyelmet szentelni.