Az utóbbi időben rendkívüli mértékben megnövekedett a postai forgalomban beérkezett áruk mennyisége. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) repülőtéri igazgatósága idén már több mint 12 ezer esetben végzett vám és/vagy adófizetéssel járó vámkezelést a postai forgalomban - közölte a szervezet. Az Európai Unión kívülről (például az Egyesült Államokból, Kínából) érkező árukat vámkezeltetni kell, ezt általában a szállító posta kérelmezi a címzett nevében. A vámkezeléskor a vámhatóság vizsgálja a beérkezett áruk értékét is. Amennyiben a megadott áruérték valóságával kapcsolatban kétség merül fel, úgy a vámhatóság további okmányokat, bizonyítékokat kérhet a reális áruérték megállapítása érdekében.

Ajándékozásnál 45 euró a limit

Az Európai Unión kívül élő magánszemélytől magyar magánszemélynek küldött küldeményeket 45 euró értékig vámmentesség illeti meg. Ezen érték fölött már vám és adófizetési kötelezettség keletkezik és az áruk vámkezelését egyedileg kell kérelmezni. Az áru értéke alatt azt kell érteni, amelyért az adott áru a gyártótól, a boltban megvásárolható. Önmagában az ajándékozás ténye nem alapozza meg a vámmentességet! - figyelmeztet a NAV. Egy példán keresztül bemutatva: egy USA-ban élő személy új számítógépet küld ajándékba magyar rokonának és az áru értékeként 39 dollárt tüntet fel. Az áruvizsgálatot végző pénzügyőr az interneten megtalálja az ilyen típusú számítógépet, ahol eladási árként 249 dollár szerepel. Ebben az esetben a vámhatóság vámérték vizsgálatot kezdeményez a tényleges áruérték megállapítása érdekében. Amennyiben bebizonyosodik a 249 dolláros érték, úgy ezen összeg után kell a vámot és az általános forgalmi adót fizetni.

Megrendelésnél 22 euró az értékhatár

A magánszemélyek által az interneten megrendelt és az EU-n kívülről érkező árut is vámkezeltetni kell. Ilyen esetekben 22 euró áruértékig nem keletkezik fizetési kötelezettség, ezen értékhatár fölött az árukat már egyedileg vámkezeltetni kell, amely vám és adófizetési kötelezettséggel jár - írta a NAV közleményében. További információk a NAV honlapján (http://nav.gov.hu) érhetők el.