A médiaszolgáltatások meteorológiai díja nem vonatkozna a nyomtatott sajtótermékekre, a rádiókra, továbbá a kisebb televíziós médiaszolgáltatókra - ezt a választ kapta az origo.hu a média különadó tervezetét elkészítő Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóosztályától. A tervezet jelenlegi formája szerint a díj csak a közszolgálati, a közösségi és a jelentős befolyásoló erejű televíziókat, valamint az internetes sajtótermékeket és hírportálokat érintené.

A tárca hangsúlyozza, hogy a meteorológiai tevékenységről szóló törvénytervezet közigazgatási és társadalmi egyeztetése folyamatban van, így az nem tekinthető a kormány álláspontjának. Az egyeztetés keretében a VM március 7-ig várja a beérkező véleményeket, módosítási javaslatokat.

A tervezet szerint a médiaszolgáltatók kötelesek lennének reklámbevételeik 0,5 százalékát átutalni az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) számlájára. A lépés elsősorban azt a célt szolgálja, hogy az OMSZ idén is ki tudja fizetni a nemzetközi szakmai szervezetek tagsági díjait. Összességében mintegy 670 millió forintra lenne szükség, amelyet az állam az időjárási adatok felhasználóival, azaz a médiacégekkel fizettetne meg.

(A szakmai szervezetek véleményét az adóról itt olvashatja.)

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója az ATV Híradójának elmondta, "amennyiben nem alakul ki konszenzus a jövőbeni kormányzati szándék és az érintettek között, addig a parlament nem fogja támogatni" az ötletet. A politikus hangsúlyozta: a médiaadó ötlete nem egy elfogadott kormányzati álláspont, hanem egy munkaanyag, ami azért került nyilvánosságra, hogy vitákat lehessen róla folytatni.

Az atv.hu ugyanakkor a Fidesz-frakció egyik befolyásos tagjától úgy értesült, hogy nem lesz médiaadó. Az ötletet az előterjesztőkön kívül állítólag senki nem támogatja. Meg nem erősített információink szerint az ötlet Illés Zoltántól származhatott, ám azt nem egyeztette képviselőcsoportjával.