Épp egy év tart a magyar kormány birkózása az online kasszákkal, ugyanis Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tavaly ilyenkor jelentette be, hogy költségvetési lyukak betömésére a kormány fokozottabb áfa-ellenőrzésekre bírja az adóellenőröket, illetve kötelezővé teszik az új típusú pénztárgépeket. A 2013-as költségvetésben - amit a héten épp nyolcadszor módosít a kormány - 95 milliárd forintos lyuk tátongott, ezért az online kasszák bevezetésétől épp ekkora pluszbevételt kellett volna áfa-fronton beszedni az adóhivatalnak 2013-ban. Mivel az online kasszák gyakorlatilag nem álltak még csatasorba, így egyetlen pluszfillér sem került eddig a büdzsébe. (A költségvetés idei tervében 2953 milliárdos áfabevétel szerepel, január-szeptemberben ebből befolyt 2051 milliárd, vagyis időarányosan 160 milliárd forint az elmaradás.)

De nem csak bevételek, hanem online kapcsolatra képes kasszák sem voltak hónapokig a piacon, az első engedélyt nyáron kapták meg a kiskasszák, ám a nagyvállalati informatikai rendszerekhez kapcsolható pc-alapú nagykasszák közül a mai napig csak egy rendelkezik engedéllyel. Eközben a kormány - a költségvetési bizottság nevében - benyújtott egy módosítást az adózás rendjéről szóló törvényhez (Art.), miszerint az adóhatóság mulasztási bírság kiszabása mellett akár 12 nyitvatartási napra bezárathatja azon adózó üzlethelyiségeit, amely a pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatos szabályokat megszegi, például azzal, hogy nincs online kasszája. A kormányzati adómódosító beterjesztése előtti napokban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kijelentette, hogy az a bevásárlóközpont, amelyik rendelkeznek online kasszákkal, kis sem nyithatnak az új évben - vagy ha kis is nyit, nem árusíthatnak, hanem csak árubemutatót tarthat.

A túlzott szigorral komoly öngólt rúghat a kormány, hisz a legnagyobb áfafizetők a nagykereskedelmi láncok, illetve a

benzinkutak, mégpedig ezen cégek használják a pc-alapú kasszákat, hiszen ezen gépeket lehet integrálni a vállalatok informatikai rendszereihez, amely például a készletnyilvántartásáért vagy épp a vállalatirányításért felelős - nyilatkozta a Napi.hu-nak Szalai János, adótanácsadó a PMX Consulting Group Kft. partnere. Ha ezen boltokat akár csak pár napra bezáratja a NAV, akkor a költségvetési bevételek teljesülését veszélyezteti a kormány - legalábbis átmenetileg -, s arról sem szabad megfeledkezni, hogy a benzinkutak nem csak forgalmi adót, hanem jövedéki adót is fizetnek - figyelmezett az adószakértő.

Az NGM november 5-én egy közleményben újfent leszögezte majd ma Varga Mihály újfent megismételte (lásd keretes írásunkat), hogy a kormány nem ad újabb halasztást a pc-alapú kasszák bevezetésére, a legvégső határidő idén december 31. Mindezt arra hivatkozva teszi az NGM, hogy ne csorbuljanak a jogkövető adófizetők érdekei.

A kiskasszák esetében szeptember 30. volt a határidő, igaz eddig csak megrendelőszámmal kell rendelkezniük a kereskedőkkel. A dolog újabb szépséghibája viszont az, hogy a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal visszavonta az egyik legelső - ezért legnagyobb rendelésszámmal rendelkező - kiskassza forgalmazási engedélyét. A nagyobb baj azonban a pc-alapú kasszákkal van, hisz számos több száz kereskedelmi hellyel rendelkező kereskedelmi lánc, ahol az informatikai specifikációk késése miatt még meg sem kezdődhetett az új kasszák fejlesztése.

A NAV október 4-én hozta nyilvánosságra a pc-alapú (nagy) kasszák végső követelményrendszerét, vagyis a fejlesztőknek alig két hónapjuk lenne arra, hogy a szükséges szoftvereket, hardvereket (speciális nyomtatók, adóügyi ellenőrzési egységek) megtervezni, legyárta(t)ni, integrálni, tesztelni. Ráadásul az érintett vállalkozások egy része már október előtt is dolgozott a kasszarendszerén - ám a NAV utólag még módosított a követelményeken, így a korábbi fejlesztések egy részét újra kellett indítani. Így ha a nagy üzletláncok, benzinkutak el is készülnének két hónap alatt a fejlesztésekkel, akkor a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnak két hete maradna az összes rendszer auditálására, ugyanis további két hét szükséges a kiadott engedélyek hatályba lépéséhez. Eddig egyetlen nagykassza kapott működési engedélyt, az NGM közleménye szerint további 27 vár engedélyezésre. Január másodikán pedig már működni kell az új rendszereknek, vagy a NAV bezárathatja a boltokat.