A svájci bankok több tízezer oldalnyi kódolt adatot szolgáltattak amerikai vállalati ügyfeleikről - nevekkel és az ügyfelek tanácsadóival - mondta a pénzügyi tárca szóvivője. Az amerika hatóságok ugyanis január 30-i határidőt szabtak meg vizsgálat alá vont pénzintézetek számára, hogy a náluk vezetett offshore számlákról adatokat szolgáltassanak, különben eljárást indítanak ellenük. A pénztézetek között szerepel egyebek mellett a Credit Suisse a Julius Baer és a Basler Kantonbank.

Eveline Widmer-Schlumpf, svájci pénzügyminiszter azonban leszögezte egy helyi tévének nyilatkozva: "csak akkor dekódoljuk az adatokat, ha az összes érintett bank esetében egyezségre jutunk az Egyesült Államokkal".

Svájc ugyanis azt próbálja elérni, hogy a szóban forgó 11 bankjával szemben szüntesse meg az USA a vizsgálatokat, jelentős pénzbírság kifizetéséért és az adóelkerüléssel gyanúsított amerikai ügyfelek adataiért cserébe. Emellett persze próbálja védeni a híresen szigorú svájci banktitok hagyományát is.

A mielőbbi megegyezés szükségessége a múlt héten vált fontossá, amikor is Svájc legrégebbi bankja, a Wegelin megtört a rá irányuló amerikai nyomás alatt, miután három alkalmazottját azzal vádolták meg, hogy gazdag amerikai állampolgároknak adtak el adóelkerülésre alkalmas szolgáltatásokat.

Az alpesi ország pénzügyminisztere - miután Davosban megtárgyalta az ezzel kapcsolatos vitás kérdéseket az amerikai pénzügyminiszterrel, Timothy Geithnerrel - közölte: el kell kerülni, hogy más bankok a Wegelinhez hasonló helyzetbe kerüljenek és reményét fejezte ki, hogy a következő hónapokban sikerül egyezségre jutniuk az ügyben.

Martin Naville, a svájci-amerikai kereskedelmi kamara vezetője szerint a kódolt adatok átadásával ki szerették volna fejezni az együttműködő készséget. "Egy tárgyalási folyamatban vagyunk, nem pedig háborúban. A tárgyalás során pedig időről időre nyújtani kell valamit" - mondta a svájci tévében.

A pénzügyminisztérium ugyanakkor azt is közölte, hogy dekódolt adatokat csak egyedi esetekben tud rendelkezésre bocsátani, amennyiben az amerikai hatóságok a jelenleg hatályos kettős adóztatást elkerülő szabályoknak megfelelően kérelmezik, és ha a megvádolt ügyfél a svájci szabályozások értelmében is törvénysértést követett el.

A svájci banktitok megtörésével az elmúlt években több pénzügyileg nehéz helyzetbe került kormány is próbálkozott, az adóelkerülés visszaszorítása jegyében. A UBS például 780 millió dollárban egyezett ki az amerikai adóhatósággal 2009-ben, ami mellett 4500 ügyfél adait is átadta.