Konkrét választási programnak beillő dokumentumot hozott szerdán nyilvánosságra MSZP "Ajánlat Magyarországnak" címmel, az anyagot Mesterházy Attila pártelnök mutatta be. Az ellenzéki párt hangsúlyozza, hogy ez még nem a program, hanem az azt megalapozó vitairatok egyike.

Az általános politikai célok között a szocialisták egy negyedik köztársaság kiépítésének igényét erősítik meg, amelyben elutasítják az Orbán-kormány által végrehajtott politikai rendszerváltást. A javaslat a  a "fékek és ellensúlyok rendszerének újbóli kiépítését" javasolja,  így az Alkotmánybíróság, az ombudsmanok, a bíróságok, az ügyészség, az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács függetlenségének helyreállítását ajánlja.

A vitaanyag gazdasági részében első helyen természetesen a foglalkoztatás növelésének ígérete szerepel, amelynek egyik tételmondata az lenne, hogy minden családban legyen legalább egy kereső. A munkaerőpiacon is a korábbi erőviszonyok visszaállítását javasolja a program, vagyis Munka törvénykönyvében korábban létező, munkavállalókat védő garanciák helyreállítását. Az államnak vállalnia kell a vitairat szerint, hogy a jövőben a bérmegállapodásokról, a minimálbér emeléséről csak a munkaadókkal és a munkavállalók szervezeteivel egyeztetve hoz döntéseket - szögezi le a tanulmány (Ez feltételezi a szervezetekkel új partneri viszony kialakítását.) A program támogatja - a kormány által nemrég kezdeményezett - szociális szövetkezetek alakítását, amely az új munkahelyek teremtésnek egyik fontos eszköze lehet. A közfoglalkoztatást úgy kell átalakítani, hogy az kiegészüljön a tartós fogalakoztatás megalapozó programokkal - olvasható az 40 oldalas anyagban.

Moderált infláció, és euróbevezetés

A majdani gazdasági növekedést alapjaiban befolyásolja a mindenkori kormány költségvetési politikája, a következő évek legnagyobb kihívása a hiány kezelése és az államdósság csökkentése lesz - fogalmaz a vitairat. Az MSZP szerint az elérendő államadósságszint mértékét elegendő a maastrichti 60 százalékban meghatározni - szemben az Alaptörvényben szereplő 50 százalékos GDP-arányos céllal. (Az MNB egy minap publikált tanulmánya szerint a jelenlegi trendek alapján a magyar államadósság a 2026-ra csökkenhet a maastrichti követelményszint alá a tavalyi 80 százalékos szintről.) A fontos fejlesztési programok forrásigényei miatt azonban a 60 százalék alá lövő hiánycsökkentést csak megfontolva szabad véghezvinni.

A program szerint ambiciózus, ám reális eurócsatlakozási programot kell végrehajtani, ami behatárolja mind az infláció, mind forint árfolyamának szintjét - egy ilyen program jelentősen csökkentheti a devizaadósok terheit - jegyzik meg.

Progresszív szja, kisebb jövedéki adó és áfa?

A gazdaság növekedése a versenyképesség javításán múlik, ennek legfontosabb eszköze az oktatás fejlesztése, illetve a tudásalapú fejlődés segítése. A versenyképes gazdasági környezet feltételezi a stabil adórendszert, illetve áttekinthetetlen közbeszerzési rendszer felülvizsgálatát. A program nem meglepő módon szakítana a kormány egykulcsos adórendszerével szemben és visszahozná a személyi jövedelemadózásban a progresszivitást. A vitairat ugyan szavakban nem bántaná a 16 százalékos egykulcsos adót, ám a több sávos szolidaritási adót javasol. Ez csak játék a szavakkal, hisz így az MSZP egyértelműen a többkulcsos szja mellett teszi le a voksot.

A program a "társadalmi igazságosság érvényre juttatása érdekében" a kisebb keresetűeknél kiegészítené a gyermekkedvezményt, hogy azt maximálisan igénybe tudják venni - ez negatív adó bevezetését jelentené az alsóbb jövedelmeknél. A következő lépésben a munkáltatókat terhelő szociális hozzájárulás - társadalombiztosítási járulék - három majd az követő évben további két százalékpontos csökkentése lehetséges.

Az eva rendszerének fenntartása mellett érvel a tervezett a kulcs 7 százalékpontos - 30 százalékra való - (vissza)csökkentésével. A társasági adóban viszont a jelenlegi értékhatár 500 millió forintról 50 millióra való csökkentést javasolják, így csak ezen határ alatt maradna a 10 százalékos, efelett viszont a 19 százalékos társasági adó. A munkáltatók ez estben az ígért tb-járulék csökkentéssel vigasztalódhatnának.

Mint minden ellenzéki párt, most az MSZP is az üzemanyagok jövedéki adójának - uniós minimumszintre való - csökkentését, emellett az áfa két százalékpontos - 25 százalékra történő - lefaragását javasolja, továbbá eltörölnék a telefonadót. Miközben önmagában az áfacsökkentés 180 milliárd forintos bevételkieséssel járna, a javaslat nem ejt szót a 150 milliárdos bevétellel tervezett pénzügyi tranzakciós adóról.