Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette 2016 első negyedéves adóslistáit - ezeken csak a magánszemélyek és a cégek neveit közlik, a tartozás összegét nem.

A március végi állapotot mutató összesítés szerint 3857 magánszemély és egyéni vállalkozó tartozott 180 napon keresztül folyamatosan, egyénenként több mint 10 millió forinttal az adóhivatalnak. Az adósok száma 233-al több, mint volt 2015 utolsó negyedévének végén. A listán látható, hogy egyre több a nem magyarországi lakóhellyel rendelkező magánszemély, akik nem teljesítik adófizetési kötelezettségüket a magyar adóhatóságnak (például akad több ukrajnai lakóhelyű személy: Szvoboda, Beregszász, Forgolány, Csernovci, Ungvár, Csernelő, Batár, Macsola, Ilosva neve olvasható a listán, de akad romániai: Tiszafa, Arad és szerbiai is: Kursumlia).

Továbbra is tízmilliónál nagyobb tartozása van magánszemélyként Berki Krisztián médiacelebnek, aki a tatabányai, Komáromi úti, társasházi lakcímével szerepel a listán. A ma műsorvezetőként és realityszereplőként ismert, s ezért lapinformációk szerint több tízmilliót kereső Berki korábban az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatójaként és saját cégeiben is a tatabányai lakcímével volt bejegyezve a cégadatokban. (Berki focikapus volt, 25 éves korában abbahagyta a profi sportot, neve akkor vált ismertté, amikor 2007-ben bekerült, és három évig tagja volt a fociklubot működtető FTC Labdarúgó Zrt. igazgatóságának.) A Napi.hu korábban megírta, Berki már több vállalkozásban is megfordult, ezek többsége felszámolással, kényszertörléssel megszűnt, gyermekének anyjával Hódi Pamelával közös cége, a BK Movie Star Kft. pedig tavaly egy ukrajnai magánszemélyhez került.

Sosem titkoltam, hogy folyamatos NAV-vizsgálat van körülöttem, aminek én kifejezetten örülök, mert ezáltal megtudja az ember, hogy mi az, amit jól csinál, vagy mi az, amit esetleg rosszul - nyilatkozta korábban Berki Krisztián a Borsnak. "Az, hogy fent van a nevem a listán, nem jelent semmit, csak a vizsgálat után derül ki, hogy valóban van-e tartozásom. Eddig sem bújtam el senki elől, ezután sem fogok. Egyébként pedig 2006 óta külföldön élő magyar állampolgár vagyok, tehát elég nehéz összeszednem adótartozást, ha nem ebben az országban tevékenykedem" - közölte Berki.

Nincs már a listán a szintén a média világából ismert - az adócsalásért jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt - Gáspár Győző (Győzike) és felesége Gáspárné Balla Beáta, mint ahogy Hunvald György volt VII. kerületi, szocialista polgármester sem. Szerepel viszont a listán Hunvald Györgyné, aki a volt polgármesterrel azonos lakcímen van nyilvántartva a NAV-nál.

Rajta van a listán a budapesti lakhelyű, kubai születésű Agüero Acebal Irma Mercedes, aki a Magyar Narancs tavalyi cikke szerint résztulajdonosa a Hungarian Business Centre Ltd.-nek, amellyel a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. szerződést kötött a bolíviai és perui magyar kereskedőház létrehozására és működtetésére.

El nem évült adótartozása van még többek közt a börtönt is megjárt volt szocialista politikus Zuschlag Jánosnak, a többször elítélt, akasztói vállalkozó Stadler Józsefnek és a felbujtóként elkövetett emberölés miatt fegyházbüntetésre ítélt, egykori milliárdos vállalkozó Portik Tamásnak. Továbbra is adóslistán van a plasztikai sebész, magánklinikát is működtető Seffer István és a szentendrei lakóhelyű Vereczkey Attila szülész-nőgyógyász, akinek eseteivel és bírósági ügyével az elmúlt években foglalkozott a média. Az adós egyéni vállalkozók között feltűnik az egri Gál Tiborné neve is, aki gyermekeivel viszi tovább elhunyt férje borászatát.

A korábbi rekorder magánszemély adótartozó is fent van még a listán, a kínai Zhou Tejiaotól 13,6 milliárd forintot követelt (adótartozás bírsággal és késedelmi kamattal együtt számolva) a NAV a 2015 harmadik negyedéves részletes adóslista szerint. A kínai Wang Sheng Qiangnak és Chen Wen Minnek is jelentős még az adótartozása (2012 első negyedéves listán 450-450 milliós tartozással szerepeltek).

Milliárdokkal adós a Cop Metal Trade

A 180 napon túl fennálló, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező, nem magánszemélyek listáján 2680 cégnév szerepel. Továbbra is fent van a tavalyi utolsó negyedéves részletes céges adólistát (amelyen már összegek is vannak) 4,9 milliárdos tartozással vezető Cop Metal Trade Kft. A cégadatok szerint ez egy zűrös vállalkozás: fém- és érc nagykereskedelemre, székhelyszolgáltatós címre jegyeztek be, csak rövid ideig működött, nagy forgalmat bonyolított, tulajdonost cserélt, adót nem fizetett.

Olyan jól ismert, egykor jó nevű vállalkozások is fent vannak az adóslistán, mint a Malév Vagyonkezelő Kft., a felszámolás alatt lévő Malév Zrt., Hertz Szalámigyár Zrt., Bábolna Zrt., a bútorkereskedő Retz Holding Kft., több Ganz-cég, Styl Ruhagyár) vagy a kormány által 2011 tavaszán megszüntetett, az állami filmes támogatásokat osztó Magyar Mozgókép Közalapítvány.

Továbbra is szerepel a felsorolásban az Alexandra könyvbirodalmat kiépítő Matyi Dezső első cége, a Pécsi Direkt Kft., amely jelenleg felszámolási eljárás alatt áll. Listán van a szintén felszámolás alatt álló - a milliárdos vállalkozó Vitézy Tamás érdekeltségében lévő, egykor a Helyi Théma hetilapot is előállító - Théma Nyomda Kft., továbbá a CBA-Fema Kft., az autóforgalmazó Cél Motors Kft. (korábbi nevén Jaguar Hungary) és a gyorsasági motorpálya, a Balatonring fejlesztőjeként ismertté vált, kényszertörlés alatt lévő Sávoly Motorcentrum Kft.