A NAV fedett próbavásárlásainak tapasztalatai szerint a főváros turisták által látogatott belső kerületeiben kirívó mértéket öltött az egyébként magas árakkal működő vendéglátóhelyek bevételeltitkolása. Általában az ellenőrzések egyharmadában, ebben a szektorban ennek kétszeresében derül ki valamilyen szabálytalanság - jegyzi meg az adóhivatal.

A NAV szerint a vendégeket jellemzően "nyugtának látszó blokkal" (lásd lejjebb képünkön) tévesztik meg, azt a látszatot keltve, hogy szabályos bizonylatot adtak. Volt rá példa, hogy amikor az egyik vásárlónak ez feltűnt, a pincér szabályos pénztárgépi nyugtát csak többszöri, határozott kérésre volt hajlandó adni. Olyan is előfordul, hogy csak az alkoholos termékek eladását bizonylatolják, a többi fogyasztást már nem. Ezekben az esetekben a kasszákba be nem ütött bevétel adózatlanul vándorol a vállalkozó zsebébe - teszi hozzá az adóhivatal közleménye.

Kép: "Nyugtának látszó blokk"

Mindezen tapasztalatok alapján a NAV napi félszáz ellenőrrel a frekventált budapesti helyszíneken átfogó ellenőrzésbe kezd, bevonva más régiók revizorait is. Erre azért van szükség, mert ezáltal olyan arcok is megjelenhetnek a vendéglátóhelyeken revizorként, melyeket azok még nem ismernek - mondta el a Napi.hu érdeklődésére Németh Gabriella, a NAV szakmai tanácsadója, szóvivője. Ezzel akár annak is elejét lehet venni, hogy a vendéglátóhelyek riadóztassák egymást - tette hozzá.

Így kellene kinéznie egy szabályos számlának
Kép: Forrás: NAV

Az online pénztárgépektől érkező adatok alapján jogkövetőnek ítélt vendéglátóhelyeket nem kívánja zaklatni az adóhatóság, a nap 24 órájában végzett célzott ellenőrzések (a vissza-visszatérő nyílt és fedett próbavásárlások, forgalomszámlálás) a visszaélések felszámolására irányulnak.

Még nem tudni meddig

Egyelőre nem lehet pontosan tudni, meddig tartanak a szigorú ellenőrzések, azokat ugyanis addig folytatják, amíg nincs jelentős javulás - közölte Németh. A szóvivő elmondta, hogy erre azért van szükség, mert olyan mértékű a csalás, mely ellen határozottan kell fellépni. Példaként elmondta, hogy ha egy pesti romkocsmában, ahol este "egy gombostűt nem lehet leejteni", mindössze 140 ezer forintos forgalmat regisztrálnak a nap végén, akkor az minimum gyanús. Ennek megfelelően azt, hogy kit ellenőriznek, főképp az online pénztárgépekből jövő adatok alapján döntik el. A kiemelt ellenőrzésekre egyébként főképp a turisták és a fiatalok által látogatott helyeken számíthatnak a tulajdonosok, ezen belül is nagyobb hangsúlyt kapnak az I., a II., a III., az V., a VI., a VII., a VIII. és a XIII. kerületben működő vendéglátóhelyek is.

Németh elmondta, hogy mivel nem kisvállalkozásokat ellenőriznek, ezért már első esetben bírságot kaphatnak a trükközők. Helyszíni büntetés azonban nincs, hanem a jegyzőkönyv alapján utólag határozzák meg a bírság összegét. A jogszabály szerint ez maximum egymillió forint lehet, ám mivel - a szóvivő megfogalmazása szerint - nagy forgalmú helyekről és kirívó esetekről van szó, ezért az bírság összege közelíteni fogja ezt az összeget.

Amennyiben egy éven belül ismét csaláson kapják a vendéglátóegységet, úgy 12 napra bezáratják a helyet, a következő esetben ez már 30, majd 60 nap. Rossz hír a trükközőknek, hogy nem csak bírsággal és üzletbezárással kell szembenézniük, hanem utólagos adóellenőrzéssel is, azaz összevetik a tapasztalatokkal azt, hogy milyen bevallást, bevételi adatokat nyújtott be a korábbi hónapokban. A kettő közötti különbözetet 200 százalékos bírsággal és késedelmi pótlékkal hajtják be, így végül elképzelhető, hogy akár 10 millió forintot is eléri az adókötelezettség - emelte ki Németh.