A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén nyáron átfogó ellenőrzést tartott a Csoki Hungária Kft.-nél. A vizsgálat az általános forgalmi adó kivételével jelentősebb megállapítást nem tett - írta a Gazdaság.hu hírportál. A revízió egy olyan ügyletet kifogásolt meg, ahol a társaság közösségen belüli értékesítést tüntetett fel általános forgalmi adó bevallásaiban, azonban ennek tényleges megtörténtét az adóhatóság nem látta bizonyítottnak.

A magyar ügyvezetőjű szlovák cég a vizsgált időszakban 350 alkalommal vásárolt a Csoki Hungária Kft. dunaharaszti telephelyén. Minden alkalommal készpénzben fizetett, átvette az árut, kitöltetette a nemzetközi fuvarokmányt (CMR), és egy vevői nyilatkozatot is tett, miszerint a megvásárolt árut Szlovákiába szállítja, és a helyi adótörvényeknek megfelelően az adót megfizeti. Az adóhatóság viszont adócsalás szándékát vélelmezte az ügylet mögött, és adóhiányt, bírságot, valamint pótlékot állapított meg, amelyek együttes összege a cég idei várható árbevételének 10 százaléka, azaz csaknem 1,2 milliárd forint.

Bár a tényállást rögzítő első fokú határozat szerinti megállapítások nem jogerősek, az adóhatóság úgynevezett biztosítéki intézkedést tett, amelynek keretében fedezetbe vette a Csoki Hungária teljes árukészletét és tárgyi eszközeit. Az intézkedés azt jelentette, hogy a társaság normál kereskedelmi tevékenységet már nem folytathat, termékeit a kialakított kereskedelmi láncokon keresztül már nem értékesítheti.

Az adóhatóság által lefoglalt árukészlet a továbbiakban kizárólag hatósági eljárás mellett adható el. Ennek megfelelően az adóhatóság a gyorsan romló termékek értékesítését azonnal kezdeményezte, a gazdasag.hu információi szerint a társaság által eredetileg nyilvántartásba vett eladási ár alatt. Ilyen körülmények között illetve a társaság működőképességének helyreállítására már nincs reális lehetőség.

Erdődi Zoltán adószakértő, a Csoki Hungária - a NAV eljárást követően megbízott - adótanácsadója szerint ha bizonyítást nyer a cégvezetés törvénysértő magatartásának tényállása, úgy természetesesen elsődlegesen a cégvezetés felel a kialakult helyzetért. Fontos kiemelni azonban, hogy amennyiben az adóhatósági megállapítások mégsem bizonyulnak helytállónak, úgy egy eredeti állapot helyreállítása a jelenlegi folyamatok szerint már szinte lehetetlen, ebben az esetben már csak kárkeletkezésről beszélhetünk a továbbiakban.

Állítását az adótanácsadó azzal támasztja alá, hogy a biztosítéki intézkedés elindításakor még nincs jogerős adóhatósági határozat. Célszerűnek tartja olyan szabályozott ügykezelés kialakítását, ahol a hasonló esetekben egy működő vállalat, illetve gazdálkodó szervezet esetében, amennyiben jelentős mértékű adóhatósággal szembeni kötelezettség kerül megállapításra, amely lehet vizsgálat eredménye, vagy akár felhalmozott tartozás, úgy az eljáró hatóságnak joga legyen a lehető legkörültekintőbb ügyvitel mellett a tartozásokat a legnagyobb biztonsággal rendeztetni. A felvázolt ügyviteli minta hasonlít a felszámolási tevékenységhez, amelyek alapján a kapcsolódó ügyviteli szabályozás gyorsan kialakítható. A Csoki Hungária esetében bármilyen eredménnyel zárul az adóhatósági eljárás, a társaság tevékenysége az adótanácsadó megítélése szerint normál módon már nem állítható helyre.