Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság szerdai számának cikke


Az adóhatóság az elmúlt egy-két évben kezdte el mélyebben ellenőrizni a fiktív szerződéseket és számlagyárakat. Ez az idén már sokkal reálisabb kockázatot, akár börtönbüntetést is jelent az érintettek számára. Az adó- és a vámhatóság összevonása révén ugyanis nemcsak a két intézmény kommunikációja lett hatékonyabb és gyorsabb, de egyre elterjedtebb, hogy egy revízió során az adóellenőröket pénzügyőrök is elkísérik, akik nyomozati jogkörrel is rendelkeznek.


Egy gyanúsnak ítélt ügyben mindkét résztvevőnek bizonyítani kell tudnia, hogy a vitatott ügylet valóban megtörtént, s az nemcsak a költségek generálását, hanem az áfacsalást is célozta. További problémát jelent az ilyen bizonyítás során a cégek számára, ha partnerük felszámolás alá került vagy felfüggesztették az adószámát. Ebben az esetben ugyanis jóval nehezebb bizonyítani, hogy jóhiszeműen jártak el. Alapvető csalástípus ugyanis, ha egy cég úgy gyárt magának költséget, hogy egy olyan cégnek fizet papíron, amelyik eleve veszteséges, felszámolás alatt áll.


Az ellenőrök többnyire arra hivatkoznak, hogy az ügylet azért minősíthető fiktívnek, mert a számla befogadója nem járt el kellő körültekintéssel. Az azonban évek óta nem határozható meg pontosan, mit is jelent a kellő körültekintés - mondta Kocsis Zoltán, a Vilmányi Ügyvédi Iroda közgazdásza lapunknak. Vannak bizonyos lépések, amelyek elvárhatóak, így egy szerződéskötés előtt le lehet kérni a cégnyilvántartásból a társaság adatait vagy használható az adóhatóság adatbázisa. Ugyanakkor az már nem életszerű, hogy ezeket a lekérdezéseket havonta ismételje egy vállalkozás.


A bizonyítás nem csak a cégeknek nehéz: az adóhatóság sincs könnyű helyzetben, ha kétséget kizáróan bizonyítani akarja, hogy a vizsgált ügyletek fiktívek. A horogra akadt számlagyáros ugyanis állíthatja, hogy valóban létrejöttek az ügyletek. Sokat nem kockáztat, hiszen fizetni nem tud - nincs miből -, s eddig egyéb veszély nem is igen fenyegette, a börtöntől nem tartott. Most azonban fordulhat a kocka - köszönhetően a pénzügyőrök fellépésének is -, és egy számlagyáros akár a börtönbüntetés enyhítése érdekében is vallhat üzletfelei ellen. Ebben az esetben pedig már sokkal nehezebb dolga lesz a számla befogadójának is.