Az adóhatóság honlapján közzétett tájékoztató szerint a magánszemélynek nem keletkezik adófizetési kötelezettsége, ha a pénzügyi intézménnyel szemben fennálló követelését eredményező jogviszonya a pénzintézet felszámolása miatt szűnik meg, továbbá visszafizetési kötelezettsége sem merül fel az adó feletti rendelkezés kapcsán. A pénzügyi intézmény felszámolásával összefüggésben kárrendezés címén fizetett kártérítés után sem keletkezik adókötelezettség.

Az új rendelkezéseket alkalmazni lehet a Buda-Cash Brókerház Zrt., a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. és egyéb felszámolás alá került pénzügyi szolgáltatók ügyfeleire vonatkozóan is.

A módosítás lehetővé teszi azt is, hogy a nyugdíj-előtakarékossági számla tulajdonosának kérelmére az adóhatóság az általa megjelölt lakcímre vagy bankszámlára utalja ki a rendelkező nyilatkozatban feltüntetett összeget, ha a számlavezető felszámolása miatt annak nyugdíj-előtakarékossági számlára történő utalása nem lehetséges.

Azok, akik 2015. május 20-ig bevallás vagy munkáltatói adómegállapítás útján tettek eleget személyijövedelemadó-bevallási kötelezettségüknek és a nyugdíj-előtakarékossági számla javára rendelkeztek, de az összeget az adóhatóság a pénzügyi szolgáltató felszámolása miatt nem tudta a számlavezetőhöz elutalni, kérelmezhetik ezt az illetékes adóhatóságtól - ismerteti tájékoztatójában a NAV.