Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az államtitkár szerint az Európai Unió nem hagyta jóvá, hogy a jövő év elejétől 27 százalékról 18-ra csökkenjen az internet-előfizetés áfája, így ennek érdekében tovább kell küzdeni. Az internet áfája soha nem lett volna ennyire alacsony, sőt a kormány további célja volt, hogy a 18 százalékos szintet tovább csökkentse. Ráadásul előtte megkérdezték az emberek véleményét, és ők támogatták ezt a szándékot - emlékeztetett. Tuzson szerint ma már a magyar háztartásokban nélkülözhetetlen az internet, ezért a kormánynak is fontos, hogy mindenkinek elérhető legyen.

Deutsch Tamás, a Digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos kijelentette: Magyarország nem ért egyet az Európai Bizottság álláspontjával, és "megvédjük a kormány előterjesztése alapján született parlamenti döntést".

Vihar egy kanál vízben?

Pierre Moscovici, az Európai Unió gazdasági és pénzügyi biztosa Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez intézett levelében azt írta, hogy támogatja a kormány törekvését, hogy új lendületet adjon a digitalizációnak, hiszen ez egybevág a bizottság szándékával, az egységes digitális piac kialakítására vonatkozó elképzelésekkel. A biztos álláspontja szerint a hatályos áfairányelv keretei között a magyar kormánynak nincs lehetősége az áfa csökkentésére az internet-előfizetéseknél, de a bizottság változtatni akar az irányelven, és rugalmasabb szabályozást akar kidolgozni.

Az uniós biztos azonban azt is írta, hogy erre az előzetes várakozásoknál később kerülhet sor, és az áfacsökkentés elhalasztását kérte.

Deutsch szerint a bizottság álláspontja meglepő

Deutsch szerint a bizottság álláspontja azért is meglepő és elfogadhatatlan, mert a kényszerbetelepítések ügyében "két-három hetente új, hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb előterjesztéseket" fogalmaz meg a testület, miközben egy 500 millió polgár hétköznapjait érintő ügyben késik a szabályozás.

A magyar kormány álláspontja változatlan, szakmailag alátámasztott érvei vannak, hogy elérje: a bizottság egyetértése mellett 2017. január 1-jétől Magyarországon történelmileg alacsony szintre csökkenjen az internet-előfizetés áfája - mondta. Ezt az álláspontot kemény tárgyalásokon képviselik majd Brüsszelben, és bíznak a megnyugtató megoldásban - írja az MTI.

Kérdésre Deutsch Tamás közölte: a bizottság arra hivatkozik, hogy az áfairányelv 3. mellékletében szerepelnek azok a termékek és szolgáltatások, amelyek kedvezményes áfakulcsba sorolhatók, és ezen a listán az internet-előfizetés nem szerepel.

Ugyancsak kérdésre válaszolva Tuzson közölte: az ügyben az EU szankciója kötelezettségszegési eljárás megindítása lehet.