A kézzel írt füzetben a nagymegyeri vállalkozó leírta, hogy 2009 és 2012 között az áfacsalás-sorozat irányítói sokezer tonna gabonát utaztattak egy több gazdasági társaságból álló szlovák-magyar cégláncolaton keresztül. A cégláncolat az áfavisszaigénylés révén forintban számolva milliárdos kárt okozhatott a szlovák és a magyar állami költségvetésnek.

D. Zoltán cége is érintett volt az országok közötti csalássorozatban, azonban a férfi idén elhatározta, hogy kilép ebből az áfacsaló körből. A bűnszervezet irányítóitól való félelmében erre a megoldást eltűnésében látta.

Eltűnését követően felesége talált rá két nyelven írt naplójára, amit az asszony ügyvédjén keresztül eljutatott az érintett hatóságoknak. A leírt információk így jutottak el a Nemzeti Adó-és Vámhivatal pénzügyi nyomozóihoz, akik a naplóban foglaltak alapján nyomozást indítottak költségvetési csalás gyanúja miatt.

Egészen novemberig nem lehetett tudni, hogy a vállalkozó életben van-e, de néhány nappal ezelőtt jelentkezett a NAV pénzügyi nyomozóinál, és részletes vallomást tett, további érdemi információkkal szolgált az általa leírtakkal kapcsolatban.

A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt folyik.