A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Az szja-törvény szerint évi 50 ezer forintig a munkaadó adómentesen adhat ilyen juttatást az alkalmazottaknak, az 50 ezer forint feletti rész az általános juttatásoknak megfelelően adózik, vagyis az érték 1,19-szerese után szja-t és 27 százalék ehót kell fizetni. A belépők eredetileg csak sporteseményekre szólhattak, 2013-tól azonban a kultúráért felelős helyettes államtitkár belobbizta a módosítást, amely a kulturális programokra is kiterjesztette ezt. Így a színházi, múzeumi belépő, de még a könyvtártagsági díj is letudható ezzel a juttatással adómentesen.

A NAV most szűkítette a kört, a mozikat kizárta a ked­vez­ményezetti körből. A közlemény szerint semmilyen rés nincs, a mozgókép "ahogy van", kikerül a kulturális belépők köréből. Az állásfoglalás egyértelmű: a kiállítások mellett csak az élőszereplős programok férnek bele a kedvezménybe. Ezen belül azonban lényegében mindenféle program vagy szolgáltatás szóba jöhet, így a táncház, az alkotói klub és zenei előadás is − utóbbi körben a könnyű- és a komolyzene is, a szervezőtől és a helyszíntől függetlenül, így akár külföldi események, fesztiválok is az adómentes juttatások részei lehetnek.

A hatóság egyértel­műsítette, hogy a juttatás adható utalvány formájában is, ha az megfelel az előírásoknak (vagyis csak a korlátozott termékkörre váltható be).