Az adóváltozások nyomán új cafeteria elemet vezetnek be jövőre. A munkáltató közteher mentesen nyújthat - nem pénzben kapott juttatásként - dolgozói részére egészségügyi szolgáltatásokat. Jelenleg az értékösszeg és a szolgáltatások köre még nem ismert - a nyilatkozatok alapján az összeg valószínűleg havi 20 ezer forint lehet majd - kalkulál a portál.

Az adómentesen finanszírozható egészségügyi szolgáltatások köre sem meghatározott még - az egészségügyért felelős miniszter, az adópolitikáért felelős miniszterrel közösen, rendeletben fogja meghatározni a kérdéses egészségügyi szolgáltatásokat. A juttatások körébe kerülhet a dolgozók egészségmegőrzése, gyógyítása, szűrővizsgálatai és egyebek. A magyar munkavállalók egészségügyi állapotát tekintve ez igen fontos juttatási elem lehet majd a rendszerben - értékelnek.

A munkajog.hu felhívja a figyelmet arra, hogy a munkáltató által célzott támogatásként megfizetett összegeket jelenleg sem, és jövőre sem kell beszámítani a munkáltató által mérsékelt eho teher mellett nyújtható éves rekreációs keretösszegbe - jelenleg 450 ezer forint, 2017. január 1-jétől 350 ezer forint-, amely csak csak készpénzben nyújtható. (Az éves rekreációs keret tartalmazza az éves keret juttatásait és a SZÉP kártya alszámláira történő befizetéseket).

A hatályos Szja törvény jelenleg is tartalmaz az egészségügyet érintő adómentes juttatási elemet. A törvény a minimálbér 30 százalékát meg nem haladó összegű díjfizetés esetében adómentes juttatásként kezeli a kockázati betegség(egészség) biztosításokat abban az esetben, ha annak a díját nem a biztosított, hanem harmadik személy (például a munkáltató) fizeti.