Az idén a kiskereskedelmi árrés és az adómérték emelése miatt számíthatnak a fogyasztók áremelkedésre a trafikokban.

Először - 2015. április 1-jével - a cigaretta, a finomra vágott fogyasztási dohány és az egyéb fogyasztási dohány adómértéke emelkedik, majd 2015. július 1-jével a szivar és szivarka adómértéke, amivel - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal - dohánygyártmányok adójegyén olvasható adómérték kód is változik.

A cigarettánál a jövedéki adó jelenleg 12 500 forint ezer darabonként és a kiskereskedelmi eladási ár 31 százaléka, de legalább 24 920 forint ezer darabonként. Ez emelkedik 15 700 forintra ezer darabonként (és a kiskereskedelmi eladási ár 25 százaléka), de legalább 28 000 forint ezer darabonként. Egy 19 szálat tartalmazó doboz cigaretta ezzel legalább közel 60 forinttal lesz drágább.

A szivarra, szivarkára kirótt adó viszont csökken: jelenleg ez a kiskereskedelmi ár 28,5 százaléka, ami 14 százalékra, de legalább 4 ezer forint/ezer darabra változik. Ennek ellenére sok, eddig szivarkaként forgalmazott termék jelentősen drágul, hiszen megváltozott a szivarka definíciója is. A valójában cigarettának kinéző - igaz, nem fehér papírba tekert - termékeket a cigaretták közé sorolták át, és csak a teljes egészében természetes dohánylevéllel burkolt, valamint az a regenerált dohányból készült borítékkal teljesen beborított dohányrúd számít szivarnak, szivarkának.

Szeptembertől a kötelezően előírt kiskereskedelmi árrés mértéke is változik. Cigaretta esetén a dohánytermék-nagykereskedő - a jogszabálymódosítással új szereplőként megjelenő (lásd a keretes írást) - dohány-kiskereskedelmi ellátó részére (a kiskereskedők csak innen vásárolhatnak) minimum a kiskereskedelmi eladási ár 13 százalékának megfelelő, a dohánytermék-kiskereskedelmi ellátó a dohánytermék-kiskereskedő részére a kiskereskedelmi eladási ár 10-11,5 százaléka közötti árrés biztosítására köteles.

A dohánytermék-kiskereskedők beszerzési tevékenységének szabályozott keretek közé szorítása érdekében a dohánypiaci ellátási láncba új szereplőként kerül be a dohánytermék-kiskereskedelmi ellátó. A dohányterméket a dohány-kiskereskedelmi ellátó szerzi be a dohánytermék-nagykereskedőtől, ő tartja készleten, raktározza, majd értékesíti tovább és szállítja ki a dohánytermék-kiskereskedők részére. Ezt a tevékenységet az állam, vagy az általa koncessziós szerződéssel erre feljogosított társaság gyakorolhatja.

A módosítás alapján a dohánytermék-kiskereskedők kizárólag a dohánytermék-kiskereskedelmi ellátótól szerezhetnek be dohányterméket.

Cigarettán kívüli dohánytermékek esetében a dohánytermék-nagykereskedő a dohány-kiskereskedelmi ellátó részére minimum a kiskereskedelmi eladási ár 15 százalékának megfelelő, a dohánytermék-kiskereskedelmi ellátó a dohánytermék-kiskereskedő részére a kiskereskedelmi eladási ár 10-13 százaléka közötti árrés biztosítására köteles. A dohánytörvény jelenleg 10 százalékos kiskereskedelmi árrésről rendelkezik.