Egy évvel elhalasztaná a családi kedvezmény igénybevételéhez kötött kötelező adóazonosító használatot a parlamenthez pénteken benyújtott fideszes törvényjavaslat, amely az adóhatóságot pedig arra kötelezné, hogy hivatalból képezze meg azon 25 év alatti állampolgárok adóazonosító jelét, akik még nem rendelkeznek ilyennel.

A Selmeczi Gabriella, Völner Pál és Bánki Erik (Fidesz) által jegyzett javaslat módosítaná a személyi jövedelmadóról (szja) szóló törvényt annak érdekében, hogy kellő felkészülési időt biztosítson az adóazonosító kötelező használatának bevezetésére.

A módosítási javaslat szerint az adóazonosító jelet a családi kedvezmény érvényesítéséhez csak a 2016-ról 2017-ben elkészítendő adóbevallásban, munkáltatói adómegállapításban, valamint a 2017-ben adott adóelőleg nyilatkozatokban kell kötelezően alkalmazni. A 2017. január 1. előtt megtett nyilatkozatok esetében adóazonosító jel hiányában továbbra is elegendő az eltartottak, kedvezményezett eltartottak természetes személyazonosító adatait és lakcímét megadni.

A kormánypárti képviselők továbbá az adózás rendjéről szóló törvény módosításával arra köteleznék az adóhatóságot, hogy a magánszemélyek kapcsolódó adminisztrációs terheinek csökkentése érdekében hivatalból képezze meg az adóazonosító jelet azon magánszemélyek részére, akik 2016. december 31-ig nem töltötték be a 25. életévüket.

A hatályos szabályozás szerint a 2016-os adóévről szóló bevallásban, munkáltatói elszámolásban a családi adókedvezmény kizárólag akkor érvényesíthető, ha az eltartottak, kedvezményezett eltartottak - a magzat kivételével - adóazonosító jele a nyilatkozaton szerepel. Az állami adóhatóság a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartását kezelő központi szerv adatszolgáltatása alapján a 2005. december 31. után született gyermekek részére képzi meg hivatalból az adóazonosító jelet, azok pedig, akik 2006. január 1. előtt születtek, a hatályos jogszabályi rendelkezések szerint nyomtatványon nyújthatják be igényüket.