Aki a 2016. évre vonatkozó, de 2017-ben elkészítendő személyi jövedelemadó bevallásában szeretné érvényesíteni a családi kedvezményt, az ugyanúgy már csak a kedvezményezett eltartott és az eltartott adóazonosító jelének bevallásban történő feltüntetésével tudja azt megtenni - olvasható a portálon.

Mivel a hiányzó adóazonosító jelek beszerzése igen nagy terhet jelentett volna az érintetteknek, ezért egy jogszabály a Nemzeti Adó- és Vámhivatal feladatává tette az adóazonosító jel hivatalból történő megképzését, a hatósági igazolvány (adókártya) kiállítását, és megküldését. Ez olyan magánszemélyeket érint, akik 2006. január 1-jét megelőzően születtek, és 2016. december 31-ig nem töltik be 25. életévüket, valamint adóazonosító jellel nem rendelkeznek.

Az adókártyákat minden érintettnek 2016. november 30-ig postai úton küldi ki a területileg illetékes adóhatóság. A 2005. december 31. után születettek részére az adóhatóság automatikusan megképzi az adóazonosító jelet, így azok szüleinek nem kell ezzel foglalkozniuk.

A portál javaslata szerint azok, akik valamilyen ok folytán nem kapják meg a fent említett küldeményt, esetleg 2005. december 31. után született gyermeküknek nem tudják az adóazonosító jelét, mindenképpen szerezzék be, mert enélkül nem lesz lehetőségük a családi adókedvezményt érvényesíteni.