Szolgáltatások
Gazdaság
Vállalatok
Tőzsde
Adózás
Ingatlan
Mellékletek
2012. december 12., szerda 13:35   MTI

Drágul az élet Budapesten - ezekért a szolgáltatásokért kell többet fizetni

Átlagosan nettó 4,5 százalékkal emelkedik a kéményseprő-ipari szolgáltatások díja, 4,2 százalékkal drágulnak a kegyeleti közszolgáltatások, a szennyvízszippantás költsége azonban az ingatlantulajdonosok nagy részénél változatlan marad 2013. január 1-jével Budapesten.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán 18 igen szavazattal, az ellenzék 13 ellenszavazata mellett fogadta el a vonatkozó három határozatot. A Fővárosi Kéményseprőipari Kft. (Főkétüsz) által kezdeményezett díjmódosítási határozat egyedi kémények évi egyszeri ellenőrzéséért, tisztításáért és műszaki felülvizsgálatáért áfa nélkül 1602 forintot kell fizetni, gyűjtőkémények esetében pedig 3573 forintot. A központi fűtési kémények, csatornák és aknák együttes vizsgálata és tisztítása mérettől és fűtéstípustól is függ: a díjak nettó 376 és 1419 forint között lesznek. Elfogadták a kegyeleti közszolgáltatási díjak nettó 4,2 százalékos emelését is.

A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. által készített díjmódosítási javaslat szerint 7,3 százalékkal drágul a hagyományos földbe temetés, 3,4 százalékkal a hamvasztásos és 1,7, százalékkal a szórásos temetés. Újdonság, hogy a sírhelyek újraváltási díját kamatmentes részletekben is kifizethetik az ügyfelek, s ezt a már folyamatban lévő esetekben is lehet majd alkalmazni.

A képviselők megszavazták azt is, hogy az ingatlantulajdonosok nagyobb részét érintő, az ivóvízfogyasztáson alapuló folyékony hulladék gyűjtésének és elszállításának díja nem változik, köbméterenként 337,7 forint plusz áfa marad. A mért fogyasztással nem rendelkező ingatlanokról elszállított szennyvíz, illetve mért fogyasztás esetén az azt meghaladó mennyiség esetében 4,5 százalékos emelés lesz, ami köbméterenként 82 forintot jelent - így egy köbméter szennyvíz kezelése nettó 1898 forintba kerül majd.

A közterület elnevezése is a fővároshoz kerül

A közterületek elnevezéséről, azok megváltoztatásáról, illetve a házszámok megállapításáról alkotott rendeletet szerdán a Fővárosi Közgyűlés, miután az önkormányzati törvény értelmében minden budapesti közterületi elnevezés a főváros feladatköre lesz 2013. január 1-jétől. Jelenleg a főváros hatásköre a városrészek neveinek megállapítása, a több kerületet érintő, valamint a személynevet viselő közterületek elnevezése, nevének megváltoztatása, illetve utcanevek védetté nyilvánítása volt, míg a kerületi önkormányzatok hatáskörébe tartozott minden más elnevezés és névváltoztatás.

Az önkormányzati törvény alapján jövőre a megosztott hatáskör megszűnik és az érintett kerületek véleményének kikérésével minden közterületi elnevezés a fővárosi önkormányzat feladatkörébe tartozik. Az utcanévtáblák kihelyezéséről, karbantartásáról és pótlásáról a kerületi önkormányzatoknak kell gondoskodniuk. Városrész elnevezését, meglévő elnevezés megváltoztatását, a városrészek, a városrészek területének meghatározását az érintett kerületek, továbbá a főpolgármester módosító javaslata nyomán a Fővárosi Közgyűlés tagjai kezdeményezhetik.

A 21 igen (Fidesz-KDNP, Jobbik) és 12 nem (MSZP, LMP) szavazattal elfogadott rendelet tartalmazza a közterület-elnevezés általános szabályait, a város-elnevezésre, utcanévtáblákra és házszám megállapítására vonatkozó szabályokat. A dokumentum szerint minden közterületet el kell nevezni. A korábbiakhoz képest változás, hogy a közterület- és városrészneveket az elnevezéstől számított tizenöt éven belül nem lehet megváltoztatni. Az időkorlát korábban tíz év volt.

Budapesten jelenleg összesen 8204 elnevezett közterület található, ezek közül 444 utcanév védett, vagyis egyáltalán nem lehet megváltoztatni. A rendeletalkotással további, több mint 300 utcanév kap védettséget. A védelemre javasolt közterületnevek között - vitathatóságuk miatt - nem szerepelnek személyről elnevezettek. Az érintett közterületek jelentős része az 1800-as években, illetve az 1900-as évek első felében vette fel nevét.

Hozzászólok
hirdetés
Ezt olvasta már?
11
22
33
44
55

Brókerválasztási szempontok a csődhullám után

Befektetéseink gondos kezelése nem igényel sem különleges képességeket sem ördöngösséget. Ahhoz azonban, hogy elkerüljük...

Napi blog

Elárulta keleti partnereit az EU?

Kudarcba fulladhat az EU keleti partnerségi programja, ha a rigai csúcs nem hoz áttörést.

Elképesztő fizetést visz haza két orosz ...

Bár az orosz törvények lehetővé teszik az orosz topmenedzserek fizetésének eltitkolását, most az államfő...

Milliárdos cégét menti meg a kormány

Felszámolás alá került az Európa Center fejlesztője.

Hányan nem tudják fizetni hiteleiket?

Már "csak" bő 1,8 millió mulasztást tart nyilván a Központi Hitelinformációs Zrt.

Magyar kilátást javított a Fitch

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította Magyarország államadós-osztályzatainak kilátását...
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .