Az év elején 13 településen vetettek ki földadót, közülük nyolcan hektáronként 5-10 ezer forintot, öten pedig aranykoronánként 200-400 forintot. A közeljövőben további 12 önkormányzat csatlakozhat hozzájuk, amelyek többsége területalapú, míg kisebb része értékalapú közterhet vet ki  - jelentette a Világgazdaság. A nagyobb különbség abban van, hogy milyen kedvezményeket adnak a helyi lakosoknak.

A zöld újság példaként hozza Szőlősgyököt, ahol az utóbbiak 90 százalékos kedvezményt élveznek. A falu polgármestere szerint a helyiek nem tudnának nagyobb terhet vállalni. Az önkormányzati vezető azt is elmondta, hogy a befolyó pénz egyebek mellett a helyi utak rendbe tételére használják fel, ami a gazdáknak is hasznos, hiszen használják ezeket.

A települési adót bevezető önkormányzatok közül hatan nem csupán a földet adóztatják. Apaj község vezetősége azt találta ki, hogy a traktorokra vet ki adót. Ezt két további önkormányzat vette át.

Az agrártárca ellenzi a föld adóztatását és felhívja az érintettek figyelmét arra, hogy az illetékes kormányhivataloknál eljárást indíthatnak ez ellen a közteher ellen. Elmarasztaló döntés még nem született.

Ugyanakkor Schimdt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke azt monda a lapnak, hogy várakozása szerint egyre több helyi adót, például földadót vetnek majd ki az önkormányzatok kiadásaik finanszírozására.