Közel 40 önkormányzatnál jelent meg például a kommunális adó - ezt az elvonást már több mint 2200 település alkalmazza, vagyis a városok és községek kétharmada.

A cikkből kiderül, hogy telekadót viszont csak 521 település vet ki, a lakóingatlanokat alig több mint hatszáz, a nem lakás céljára szolgáló helyiségeket pedig mindössze 23 önkormányzat adóztatja meg. Idegenforgalmi adó kicsivel több, mint 800 településen van. A legnépszerűbb a csak a vállalkozásokat terhelő iparűzési adó: ma már kevesebb, mint 350 olyan település van Magyarországon, ahol a cégeknek nem kell fizetniük ilyet, idén több mint 60 településen vezették be, vagy emelték meg a meglévő adó mértékét.

Van néhány különleges adónem is, derül ki a VG cikkéből. Például havi ötven-százezer forint adót vetett ki Nagymaros önkormányzata a nála tárolt nagyobb teljesítményű motorcsónakokra és jachtokra. Van két település, ahol traktoradót vezettek be.

A földadó egyre népszerűbb: ma már több mint 50 településen van ilyen. A földadót - a minisztérium tiltakozása nyomán - csak egy-két önkormányzat kezdte alkalmazni tavaly. Aztán a számuk tucatnyira duzzadt az év közepére, míg januártól tovább emelkedett a földtulajdonosokat terhelő települések száma. De a legtöbb településen a helyben élők jellemzően kedvezményt és/vagy teljes mentességet kapnak, jellemzően a nagyobb, nem helyben élő földtulajdonosokat adóztatják meg, írja a VG.