A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A trükköző önkormányzatok ellen próbált meg fellépni a nemzetgazdasági tárca azzal a módosítással, amely a 3,5 tonna össztömeg feletti teherautók, autóbuszok esetében szigorítaná a székhely meghatározását. A javaslat szerint csak oda lehet székhelyként, telephelyként bejelentkezni, ahol a járműveket ténylegesen tárolják, illetve karbantartják. Ezzel el lehetne vágni az önkormányzatokat attól, hogy magukhoz csábítsanak cégeket: mivel iparűzési adót nem vetnek ki, ezért csak az egyébként is megfizetendő gépjárműadót kell megfizetniük. A cégnek nem kell tennie semmit, csak áthelyezni székhelyét.

A javaslat ezeket a trükköket nem teszi lehetővé, de sajnos mást sem. Több fuvarozócég is arra kényszerülhet, hogy elhagyja az országot. A hetven teherautóval rendelkező vállalkozás elsősorban Európában szállít, ebből következően nem is tárolják Magyarországon az autókat. Többnyire Ausztriában, egy autópálya-csomópont mellett vannak a járművek, ahonnan könnyen lehet elindítani a fuvart a kontinensen bárhova − mondta Muraközi Gergely, az egyik érintett társaság jogi képviselője.

A karbantartást pedig a nagyobb cégek nem a saját telephelyeiken végzik, hanem szakszervizben − tette hozzá, éreztetve, hogy a törvény rendelkezése e tekintetben kissé elavult. Csak a legkisebb cégek ügyeskednek ezzel saját maguk, egy csúcskategóriás teherautót nem is lehet sufniban megjavítani − mondta Muraközi. Persze a legnagyobb vállalatok már képesek saját javítóbázist is fenntartani, de nem ez a jellemző.

A törvény szabályozása alapján − ha az jelenlegi formában megy át az országgyűlésen − a cégek nem tudnak majd a székhelyük szerinti önkormányzatnál bejelentkezni az iparűzési adó alá. Így ezek a nemzetközi fuvarozók kénytelenek lesznek Ausztriába vagy Németországba helyezni székhelyüket.

A fuvarozók azért maradtak Magyarországon, mert a környező államokhoz képest sokkal kisebb az autó után fizetendő adó − ez még akkor is így marad, ha életbe lépnek a most beterjesztett emelések és a baleseti adó. A mi társaságunk − mondta Muraközi − 150 millió forint adót fizet évente, ezt az állam így el fogja veszíteni.