Mintegy tízezer embert károsított meg az a cégtemető, melyet a NAV Bűnügyi Főigazgatósága és a rendőrség közös nyomozócsoportja leplezett le. A szervezet bűnlajstroma nem rövid, hiszen a közel félezer céget bevonó cégtemető adócsalást, költségvetési csalást, csalást, sikkasztást, csődbűncselekményt, számvitel rendjének megsértését és közokirat-hamisítást is elkövetett. A módszer az volt, hogy sorra buktatták be a cégeket, ám helyükre nyomban új társaságok léptek, amelyek szintén rövid időn belül eltűntek.
A cégtemető jellemzően sok alkalmazottat igénylő területen dolgozott, így a cégek többek között őrzés-védelemmel, takarítással, munkaerő-kölcsönzéssel, szállítmányozással foglalkoztak. Mindeközben több ezer munkavállalót alkalmaztak feketén, akik után többnyire nem fizettek járulékot, bevételeiket fiktív számlákkal ellensúlyozták. A bűncselekményekkel okozott kár több milliárd forintra tehető - írja az adóhatóság.

Egy másik akció során majdnem egymillió doboz, azaz több mint 18 millió szál, 728 millió forint értékű magyar és közösségi adójegy nélküli cigarettát foglaltak le a NAV pénzügyi nyomozói Dunaharasztiban. Egy kamion rakteréből 8250 karton, a raktárból pedig további 82300 karton különböző márkájú cigaretta került elő. Ezzel a fogással együtt a 2013-ban felderített illegális cigaretta mennyisége meghaladta a 82 millió szálat. Emellett 2 tonna finomra vágott dohány, másfél tonna egyéb fogyasztási dohány és ezer szál szivar is fennakadt a pénzügyőrök ellenőrzésein.

Egy alkalommal például az M5-ös autópálya lajosmizsei pihenőhelyén egy román utánfutós autóbuszt átvizsgálásakor 23 karton magyar adójegy nélküli cigarettát, amfetamint, és összesen 45 élő, védett madarat találtak a pénzügyőrök. A román sofőr ellen kábítószer birtoklása, valamint természetkárosítás megalapozott gyanúja miatt feljelentést tettek a rendőrségen.

Drágakővel is trükköző olajmaffia

Csaknem 800 millió forintos kárt okozott az államnak egy olajjal kereskedő bűnszervezet, amely mintegy 3 milliárd forint értékű ipari olajat forgalmazott. Az áru szlovák és román gazdálkodóktól származott, és papíron szövevényes számlázási láncon futott keresztül.

A közbeiktatott cégek egyike sem vette a fáradságot, hogy áfát fizessen, sőt olyan is volt, amelyik a fiktív számlák révén adót igényelt vissza. A felderített bűncselekmény mozzanatai ráadásul több számlázási láncra is utalnak, melyekben a csalók repceolajjal, gombokkal sőt drágakövekkel is üzleteltek. Az okozott kár biztosítására a NAV mintegy 600 millió forint értékben zárolt 34 autót, 126 hektár ingatlant és 3 bankszámlát.

Szegedi, budapesti és dél-alföldi csalók is a célkeresztben

Egy szegedi kft egyetlen, 12 milliárd 65 millió forint értékű fiktív számlával próbált 2 milliárd 565 millió forint általános forgalmi adót visszaigényelni - nem sikerült, a NAV ellenőreinek ugyanis feltűnt a furcsaság. A háttérben ugyanis egy olyan közvetítői szerződés állt, amely Magyarország éves cukorfogyasztását meghaladó mennyiségű kristálycukor adásvételéről szólt.

Egy tavalyi akció során a fővárosban és Dél-Alföldön is felszámoltak egy-egy mosószer-hamisító üzemet a pénzügyi nyomozók. A két ügyben összesen 4,5 tonna hamis mosóport, több mint 32 ezer liter folyékony mosószert, másfél ezer doboz hamis vízlágyítót, több ezer kilogramm alapanyagot, és a gyártáshoz használt eszközöket, csomagolóanyagokat foglaltak le.

Budapesten a X. kerületben bukkantak a NAV Bevetési Főigazgatóságának járőrei egy hamis mosószerekkel teli raktárra, ahol éppen töltötték és csomagolták a hamis árut. Nem sokkal később Dél-Alföldön egy volt békéscsabai autószalonban értek tetten mosószer-hamisítókat a pénzügyi nyomozók. Az elkövetők éppen egy teherautóról rakodták le a frissen érkezett alapanyagokat, az épületben pedig "nagyüzemben" folyt a munka.

Különös csomagok és szállítmányok

A pénzügyőrök egy Argentínából érkező csomagban folyékony kokainba áztatott gyermekruhákat találtak a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér postaforgalmában. Egy másik esetben Hegyeshalom közelében egy Ausztria felé tartó bolgár személygépkocsiból csaknem 10 ezer régiség került elő, melyek összértéke megközelíti a 45 millió forintot. Az antik tárgyak között a római korból származó ezüst pénzérmék, valamint egyéb pénz- és érmegyűjtemények, kora középkori bronzpipák, szíjveretek, plombák, súlyok, kések, ékszertöredékek, bronzkori nyílhegyek és egy feltehetően kelta kori kard volt. Ezenkívül világháborús kitüntetések, érdemrendek, sapkarózsák és díszgombok is előkerültek. A megtalált tárgyak kulturális javaknak minősülnek, ezért az országból történő kivitelük engedélyköteles lett volna - írta a NAV.