Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Azok a vállalkozások választhatták a pénzforgalmi áfafizetést, amelyek értékesítésből származó nettó árbevétele nem haladta meg az évi 125 millió forintot. A lehetőséggel meg lehet szabadulni az áfa előre finanszírozásától, vagyis azt csak akkor kell befizetni, ha a számlát kiegyenlítette a vevő. Ugyanez érvényes a visszaigénylésre is, azt is csak akkor lehet kérni, ha a kifizetés megtörtént.

Pénzforgalmi áfafizetésre mindössze 9461 adóalany tért át, annak ellenére, hogy ez nagyon komoly kockázattól szabadítja meg a vállalkozást − a ki nem fizetett számla áfaértéke ezzel a módszerrel nincs veszélyben − és jelentős likviditási könnyítést is jelent. Ez nagyon kis szám ahhoz képest, hogy 1,72 millió áfaalany van az országban, vagyis az áfaalanyok nagyjából fél százaléka kért a pénzforgalmi áfából. Ezt alapul véve a kkv-k helyzetének könnyítésére kidolgozott adószabályokhoz fűzött tervek egyelőre nem a kormány elképzelései szerint alakulnak.

Így látja az NGM

Az érdektelenség a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint több tényezővel magyarázható. Egyrészt egy új adózási intézkedés esetében természetes a kisebb érdeklődés. Másrészt a választást egyéb szempontok is befolyásolják: az adóalanyoknak saját és partnereik fizetési szokásait is figyelembe véve fel kell mérni, hogyan hatna az új áfaelszámolás a likviditási helyzetükre.

Ebben az esetben azonban úgy látszik, hogy a magyarországi vállalkozások és vállalkozók túlnyomó többségének nem okoz likviditási problémát az áfa − pedig más fórumokon a versenyképesség egyik nagy gátjának épp az áfa okozta pénzügyi kiesést jelölik meg a szakértők évek óta. Kérdés azonban, kinek is fontos a likviditás. A gyér érdeklődés alapján épp azoknak, akik nem választhatják a pénzforgalmi áfafizetést. Vagyis nagyobb árbevételnél, ahol nagyobbak az egyes számlaértékek, több a partner, több a bizonytalanság, sokkal fontosabb lenne ez a lehetőség. Az azonban nem reális, hogy a vállalati szintű kockázatokat az állam átvállalja, hiszen ez tervezhetetlenné tenné az áfabevételeket. Így marad a lehetőség azoknak, akiknek nincs igazán szükségük rá.