Szlovákiában a lakók lakásuk vagy házuk alapterülete alapján fizetik be az ingatlanadót, vagyis minél nagyobb ingatlanjuk van, annál többet fizetnek - kezdi az adóváltozásokról szóló hírét a pozsonyi Új Szó. A harmadik Fico-kabinet azonban a jövőben az ingatlan értékére helyezné át az adóalapot.

A kormány ugyan a "hatékonyság javítását" jelöli meg a változtatás okaként, ám valójában növelni szeretné az ingatlanadóból befolyt összeget. Elemzők szerint azért van szükség a többletbevételre, mert az új Fico-kormány sem adta fel az elődeire jellemző pénzszórást.

Az elmúlt négy évben az állam csaknem ötmilliárd euróval nagyobb adóbevételre tett szert, mint korábban, a költségvetés GDP-hez viszonyított hiánya ennek ellenére továbbra is három százalék körül mozog. Ez jelzi, hogy a növekvő bevételnek a fenekére vertek.

Jól hangzik, de...

Az adóbevételek "hatékonyságának a növelése" így csak az állam számára jelent előnyt. Ennél is problémásabb azonban az, hogy a kormány mindezt úgy próbálja meg eladni a választóknak, hogy ezzel igazságosabbá teszi az adózást. Az értékalapú adózás - mondják - nagyobb terhet róna a drágább ingatlanok tulajdonosaira, amivel a többség akár egyet is érthet.

Az elemzők szerint azonban a gyakorlatban ez a módszer igazságtalanabb lehet, mint a jelenlegi rendszer. Képzeljünk el egy nyugdíjast, aki falun él egy öreg családi házban. A jelenlegi rendszer szerint az ingatlan négyzetméterenkénti alapterülete alapján fizeti az ingatlanadót.

Ha áttérnének az értékalapú adózásra, akkor elég, hogy az adott községben megjelenjen egy nagyobb beruházó, és az ingatlanok iránti nagyobb érdeklődés miatt hirtelen megugranak ezek piaci árai. Ilyen esetben ugyanezért az ingatlanért automatikusan nagyobb adót kellene fizetnie a nyugdíjasnak.

További gond a rendszer bevezetésével, hogy a hatóságok nem rendelkeznek olyan ingatlanpiaci ártérképpel, amely alapján felmérhetnék az ország összes ingatlanának valós piaci árát.